Premierul Victor Ponta a fost intrebat, vineri, despre proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari, spunand ca el se ocupa "de pensiile celor aproape sase milioane de pensionari din Romania" si ca a avut grija "sa nu le taie nimeni cu niciun leu", fara a da un raspuns concret.

Aflat in Bistrita-Nasaud, unde a participat la inaugurarea sediului Primariei orasului Beclean, Victor Ponta a fost intrebat de jurnalisti despre initiativa legislativa privind pensiile speciale pentru parlamentari, insa nu a dat un raspuns concret, relateaza Mediafax.

"Eu ma ocup si raspund, si uite asta, daca ma aude toata lumea nu e rau, ma ocup de pensiile celor aproape sase milioane de pensionari din Romania si am avut grija ca atat timp cat am fost prim-ministru, si va garantez acest lucru, sa nu le taie nimeni cu niciun leu, ci, dimpotriva, sa aplicam legea si in fiecare an sa fie pensii mai mari", a spus Victor Ponta.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusa joi la Camera Deputatilor si este semnata de 255 de deputati si senatori.

Potrivit proiectului, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Conducerea PNL a decis, miercuri, ca proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-presedintele Alina Gorghiu, aratand ca, in masura in care vor fi semnatari liberali, se va discuta in grup si acestia vor tine cont de decizia partidului.

Initiativa este semnata de catre deputatii PNL Calimente Mihaita, Chereches Florica, Chirtes Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Craciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireada Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuta Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardau Dumitru, Samartinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionas-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu si senatorii liberali Grapa Sebastian, Grigoras Viorel, Iliescu Lucian.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe a declarat, joi, ca liberalii nu sustin pensiile speciale pentru parlamentari si ca partidul va face efortul de a-si convinge proprii parlamentari care au semnat aceasta initiativa, adaugand ca spera sa nu fie pusi in situatia unor sanctiuni.