Kelemen Hunor a fost reales, vineri seara, in functia de presedinte al UDMR, la cel de-al 12 Congres al Uniunii, de la Cluj-Napoca, el obtinand 575 de voturi din partea delegatilor, transmite Mediafax. Kelemen Hunor a fost singurul candidat la functia de presedinte al Uniunii.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Potrivit lui Biro Eniko, presedintele Comisiei de numarare a votului, Kelemen a primit si zece voturi contra. "Kelemen Hunor a obtinut 575 voturi pentru si zece impotriva", a spus Biro.

El a fost ales prima oara presedinte al UDMR in 2011, la Congresul Uniunii de la Oradea.

Vineri, in prima zi a Congresului UDMR care se desfasoara la Cluj-Napoca au participat 775 de delegati. Sambata, in cea de-a doua zi, se va modifica Programul politic al Uniunii, se vor adopta mai multe documente si se va inmana distinctia "UDMR la 25 de ani" liderilor centrali ai formatiunii.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, in prezentarea programului politic cu care candideaza pentru al doilea mandat de presedinte, ca Uniunea nu se pregateste de guvernare, ci are in vedere consolidarea comunitatii maghiare.

"Nu am si nici nu pot avea alt program decat cel al UDMR, completat cu documentele pe care Congresul actual le dezbate si le adopta. Eu vreau sa fiu in fruntea unei Uniuni care isi propune, in continuare, sa reprezinte interesele comunitatii maghiare din Romania, sa o fortifice pe aceasta, sa organizeze societatea maghiara din Transilvania. Noi nu ne pregatim acum pentru guvernare, nu ne concentram asupra sanselor legate de aceasta, ci avem in vedere consolidarea comunitatii noastre, caci adevaratii nostri aliati au fost intotdeauna maghiarii", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, pe langa realizarea diferitelor forme de autonomie, UDMR s-a angajat in construirea statului democratic de drept, sustinand initiativele de imbunatatire a calitatii vietii.

"Acordam prioritate invatamantului competitiv in limba maghiara si ne propunem sa fim un sprijin politic ferm pentru toti acei oameni pe care ne-am angajat sa-i reprezentam. Uniunea noastra va intari parteneriatul cu diferitele segmente ale societatii, cu organizatiile profesionale si cu cele care reprezinta diferite parti ale societatii, totodata si cu bisericile istorice maghiare, cu sectorul academic si cu toti cei care ne considera partenerii lor", a mai spus Kelemen.

El a subliniat ca, in perioada urmatoare, UDMR va trebui sa se concentreze asupra intaririi cooperarii dintre diferitele organe interne ale Uniunii, dintre organizatiile teritoriale si conducerea centrala.

"Un alt pilon al bunei functionari a Uniunii este comunicarea. Este necesara o regandire fundamentala a acesteia. Avem nevoie de un flux informational mai intensiv in interior, dar si de o comunicare mai substantiala si mai pregnanta, informativa si convingatoare in directia majoritatii romanesti. Trebuie sa fim credibili si atractivi din punct de vedere politic, sa trezim incredere", a conchis Kelemen Hunor.

Kelemen este singurul candidat pentru functia de presedinte al UDMR.

La cel de-al 12-lea Congres al UDMR sunt prezenti peste 770 de delegati si aproximativ 150 de invitati, intre care lideri politici din Ungaria si Romania: presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PLR, presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, co-presedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, liderul PC, Daniel Constantin, vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, precum si alti politicieni de marca din Romania si strainatate.

Congresul se desfasoara vineri si sambata, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, singurul candidat pentru functia de presedinte al UDMR fiind actualul lider al uniunii, Kelemen Hunor.