​Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, afirma, intr-un comunicat transmis vineri seara, ca le recomanda celor din Partidul National Liberal sa nu uite ca Romania este in parteneriat strategic cu SUA, nu cu Rusia, si le recomanda sa fie coerenti cu pozitia exprimata de NATO.

Valeriu ZgoneaFoto: Agerpres

Declaratia lui Zgonea:

"Le recomand cat se poate de colegial celor din Partidul National Liberal sa isi aduca aminte ca noi, Romania, suntem in parteneriat strategic cu SUA, nu cu Federatia Rusa. Prin urmare, daca liberalii isi doresc sa fie coerenti cu pozitiile exprimate de NATO, organizatie din care Romania face parte ca membru cu drepturi depline, ar trebui sa sustina pozitia exprimata de Guvernul Romaniei si de NATO.

A adopta pozitiile prudente ale vocilor pro-ruse, in contextul in care Romania este amenintata de voci oficiale ale statului rus, nu inseamna sa fii «atent», ci arata ca esti inconstient. Tocmai de aceea, lansez celor din PNL un apel la memorie, sa isi aminteasca si sa constientizeze ce implica prezenta noastra in NATO, parteneriatul nostru strategic cu SUA si, prin urmare, sa nu abordeze politicianist o tema cat se poate de serioasa, respectiv tensiunile din plan regional si reactia Romaniei in acest context tensionat.

Personal, salut reactia ferma a premierului Victor Ponta fata de amenintarile Rusiei si consider ca toti actorii politici si institutionali ai statului roman ar trebui sa respinga orice forma de amenintare sau critica lansate la adresa Romaniei din partea oficialilor rusi".

Tot vineri, senatorul PSD Daniel Savu afirma, intr-un comunicat de presa, ca "nu ar fi rau" ca presedintia sa reactioneze la amenintarile Federatiei Ruse la adresa Romaniei si spune ca presedintele a fost "ceva mai discret" pe aceasta tema, iar Romania are nevoie de "cat mai multa fermitate".