Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat vineri la Cluj-Napoca, la deschiderea celui de-al XII-lea Congres al UDMR, ca Uniunea poate conta pe sprijinul Ungariei si ca intre cele doua parti exista incredere reciproca si "o relatie stabila". Semjen Zsolt a mai spus ca exista un consens total asupra unor teme, intre care si faptul ca "fiecarei comunitati minoritare ii revine dreptul la autonomie". Acesta a adaugat ca nimeni nu s-a gandit, dupa aderarea la UE, ca incriptiile bilingve inca reprezinta o problema, ca imnul Ungariei inca reprezinta o problema sau retrocedarea imobilelor confiscate de comunisti.

'Vreau sa multumesc presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru aceasta relatie stabila intre UDMR si Guvernul de la Budapesta. Si ma bucura in mod special ca exista incredere reciproca intre cele doua parti. Exista un consens total cu prietenii de aici, consens la nivel de societate, in ce priveste trei lucruri: fiecare maghiar, fiecare persoana de etnie maghiara are dreptul sa obtina cetatenia maghiara, daca o obtine, are drept la vot. In al doilea rand, are drept in conformitate cu standardele europene, fiecarei comunitati minoritare ii revine dreptul la autonomie. Mai trebuie sa va spun ca UDMR are nevoie de acest lucru in situatia speciala care exista. Trebuie sa fie o legatura intre cele doua tari si intre maghiarii din Transilvania si cei din Ungaria. UDMR are un rol esential si daca analizez un pic istoria, este foarte clar ca interesul Ungariei si Romaniei deopotriva este cooperarea si pentru ca aceasta sa aiba loc, un rol esential este jucat de UDMR. Calitatea cooperarii nu va depinde de noi', a declarat vicepremierul Ungariei, potrivit traducerii oficiale, citate de Agerpres.

Acesta a dat asigurari asistentei ca 'Ungaria va sprijina, indiferent ce se intampla, oricand veti putea conta pe Ungaria'.

Semjen Zsolt a sustinut ca nu trebuie in mod obligatoriu sa existe politete, ci sinceritate si ca asa cum a transmis si premierul ungar in mesajul sau, Europa si alte locuri din lume traverseaza o perioada dificila si ca trebuie vazut care sunt solutiile si care sunt aliantele pentru a le solutiona.

'Nimeni nu s-a gandit gandit dupa aderarea la UE ca inscriptiile bilingve reprezinta o problema, imnul Ungariei inca reprezinta o problema (...) Colegiul Miko, o alta problema, este vorba despre retrocedarea imobilelor care au fost furate de regimul comunist si iata ca aceasta problema retroactiv aduce pe tapet subiectul. Si iata ca dascalii de acolo sunt intimidati si alti membri ai comunitatii se afla in aceasta situatie. Si dupa aderarea la UE nu ne-am gandit ca ajungem in aceasta situatie ca acele revendicari legitime ale unei comunitati, si care exista in documente acceptate de toate statele UE, pot reprezenta o amenintare pentru tara', a sustinut acesta, citat de Agerpres, precizand ca maghiarii din Transilvania nu au cerut niciodata ceva ce nu exista in UE.

Semjen a aratat ca trebuie respinse toate declaratiile care pun semnul de egalitate intre revendicarile legitime ale comunitatii maghiare si rasism, xenofobie, intrucat 'noi, maghiarii, nu suntem mai prejos fata de nicio natiune din Europa, fata de nicio alta minoritate sau comunitate din UE'. 'Daca altii au voie, avem si noi voie. Nu putem accepta ca suntem cetateni de rangul II ai Uniunii Europene sau ai unei tari. Nu putem accepta niciun fel de negociere a acestor drepturi', a subliniat oficialul ungar.

Semjen Zsolt a afirmat, totodata, ca este nevoie de o reprezentare puternica a maghiarimii, ca este necesara o solidaritate si ca nu va putea fi acceptat nimic care sa slabeasca UDMR, 'pentru ca UDMR reprezinta in mod legitim comunitatea maghiara din Transilvania'.

Acesta a mai tinut sa arate ca tot ceea ce UDMR reuseste sa obtina in Romania va avea repercusiuni si asupra comunitatilor maghiare din Bazinul Carpatic.