Comisia Juridica din Camera Deputatilor precizeaza, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca punctul de vedere pe care l-au formulat luna trecuta privind ridicarea imunitatii europarlamentarului Dan Nica, fost ministru, nu este "sub nicio forma susceptibil sa prejudicieze aplicarea articolului 9 din Protocolul 7 al TFUE, care poate fi implementat doar de catre Parlamentul European", si spune ca acest subiect a fost excesiv politizat.

Amintim ca, in luna martie, presedintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, Pavel Svoboda, a transmis conducerii Camerei Deputatilor o scrisoare in care cere informatii cu privire la practica din Romania in privinta imunitatii parlamentare, informatii care ii sunt necesare in examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica pentru care ministrul Justitiei a cerut ridicarea imunitatii. Svoboda amintea ca Parlamentul European a primit in noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, prin care se solicita ridicarea imunitatii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputatilor si al Guvernului, in prezent europarlamentar.

Scrisoarea a fost transmisa Comisiei juridice, care a elaborat un punct de vedere potrivit caruia "orice solicitare impotriva unui parlamentar european roman facuta in baza articolului 109, alin 2 din Constitutia Romaniei trebuie respinsa ca fiind gresit indreptata deoarece institutia dumneavoastra nu are atributii in a emite o astfel de cerere impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei".

Precizarile de vineri ale Comisiei Juridice:

"La solicitarea Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si a comisiei JURI a Parlamentului European, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a formulat un punct de vedere privind practica, in plan national, a procedurii ridicarii imunitatii unui actual sau fost membru al guvernului, pentru faptele savarsite in calitate de ministru.

Pentru o corecta si completa informare, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a prezentat dispozitiile legale si constitutionale aplicabile in dreptul romanesc si a invocat jurisprudenta Curtii Constitutionale, pentru a raspunde solicitarii transmise de comisia JURI a Parlamentului European.

In acest context, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a confirmat faptul ca, in dreptul romanesc, fostii membri ai guvernului pot fi urmariti penal, pentru faptele savarsite in calitatea lor de ministri, numai dupa ce Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei vor fi cerut urmarirea penala.

Precizarile transmise de Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor nu sunt, sub nicio forma, susceptibile sa prejudicieze aplicarea articolul 9 din Protocolul 7 al TFUE, care poate fi implementat doar de catre Parlamentul European.

De altfel, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a procedat la formularea unui raspuns care viza o solicitare expresa referitoare la practica juridica in materie de imunitati din Romania.

Este regretabil faptul ca, ulterior, opinia exprimata de Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a fost excesiv politizata, iar comentariile facute pe seama ei nu au tinut cont nici de continutul solicitarii venite de la Parlamentul European, nici de continutul scrisorii oficiale trimise Parlamentului European, si nici de obligatia fiecarui oficial roman de a veni in intampinarea solicitarilor partenerilor nostri in mod corect argumentat si fundamentat in baza documentelor oficiale.

Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor isi exprima inca o data regretul pentru informatiile defaimatoare aparute in spatiul public cu privire la opinia sa din data de 15 aprilie 2015 si tine sa-si reasigure partenerii europeni de intreaga deschidere pentru colaborare, in vederea clarificarii unor teme de interes comun.

Asiguram, in acest context, ca nu dorim in niciun fel sa ne opunem sau sa obstructionam demersurile legale initiate de Parlamentul European si Parlamentul Romaniei in scopul infaptuirii justitiei."

***

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca Parlamentul European nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste ridicarea imunitatii fostului ministru Dan Nica, actual europarlamentar, aceasta competenta apartinand presedintelui Romaniei sau Parlamentului Romaniei, a declarat miercuri secretarul Camerei, Niculae Mircovici, citat de Agerpres.

"Biroul permanent a aprobat punctul de vedere formulat de Comisia juridica cu privire la imunitatea lui Dan Nica. Comisia juridica ne spune ca Parlamentul European nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste ridicarea imunitatii domnului Nica si ca pe cale de consecinta orice solicitare impotriva unui parlamentar european roman facuta in baza articolului 109, alineatul 2, din Constitutia Romaniei trebuie respinsa ca fiind gresit indreptata, deoarece institutia nu are atributii in a emite o astfel de cerere impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei", a declarat Mircovici dupa sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca Parlamentul European a solicitat un punct de vedere cu privire la situatia europarlamentarului Dan Nica datorita faptului ca nu exista o astfel de reglementare la nivelul PE, iar astfel de proceduri exista la nivel national.

"La nivel national noi avem situatia in care urmarirea penala a unui membru al Guvernului sau al unui fost membru al Guvernului poate fi solicitata de Camera Deputatilor in cazul in care aceasta are si calitatea de deputat, poate fi solicitata de Senatul Romania in cazul in care are si calitatea de senator, sau poate fi solicitata de presedintele Romaniei daca este fost ministru. Nu poate fi solicitata de Parlamentul European. Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de cand este europarlamentar, ci de cand a fost ministru", a mentionat Mircovici.

In luna martie, presedintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, Pavel Svoboda, a transmis conducerii Camerei Deputatilor o scrisoare in care cere informatii cu privire la practica din Romania in privinta imunitatii parlamentare, informatii care ii sunt necesare in examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica pentru care ministrul Justitiei a cerut ridicarea imunitatii.

Svoboda amintea ca Parlamentul European a primit in noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, prin care se solicita ridicarea imunitatii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputatilor si al Guvernului, in prezent europarlamentar.

Scrisoarea a fost transmisa Comisiei juridice, care a elaborat un punct de vedere potrivit caruia 'orice solicitare impotriva unui parlamentar european roman facuta in baza articolului 109, alin 2 din Constitutia Romaniei trebuie respinsa ca fiind gresit indreptata deoarece institutia dumneavoastra nu are atributii in a emite o astfel de cerere impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei'.

Potrivit Comisiei juridice numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

DNA a cerut pe 26 septembrie aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri, printre care si Dan Nica, care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli, noteaza Agerpres.