Comisia Juridica din Camera Deputatilor: Punctul de vedere privind ridicarea imunitatii lui Dan Nica nu prejudiciaza aplicarea protocolului Tratatului de functionare al UE

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 17 aprilie 2015, 14:14 Actualitate | Politic

Comisia Juridica din Camera Deputatilor precizeaza, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca punctul de vedere pe care l-au formulat luna trecuta privind ridicarea imunitatii europarlamentarului Dan Nica, fost ministru, nu este "sub nicio forma susceptibil sa prejudicieze aplicarea articolului 9 din Protocolul 7 al TFUE, care poate fi implementat doar de catre Parlamentul European", si spune ca acest subiect a fost excesiv politizat.

Amintim ca, in luna martie, presedintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, Pavel Svoboda, a transmis conducerii Camerei Deputatilor o scrisoare in care cere informatii cu privire la practica din Romania in privinta imunitatii parlamentare, informatii care ii sunt necesare in examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica pentru care ministrul Justitiei a cerut ridicarea imunitatii. Svoboda amintea ca Parlamentul European a primit in noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, prin care se solicita ridicarea imunitatii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputatilor si al Guvernului, in prezent europarlamentar.

Scrisoarea a fost transmisa Comisiei juridice, care a elaborat un punct de vedere potrivit caruia "orice solicitare impotriva unui parlamentar european roman facuta in baza articolului 109, alin 2 din Constitutia Romaniei trebuie respinsa ca fiind gresit indreptata deoarece institutia dumneavoastra nu are atributii in a emite o astfel de cerere impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei".

Precizarile de vineri ale Comisiei Juridice:

"La solicitarea Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si a comisiei JURI a Parlamentului European, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a formulat un punct de vedere privind practica, in plan national, a procedurii ridicarii imunitatii unui actual sau fost membru al guvernului, pentru faptele savarsite in calitate de ministru.

Pentru o corecta si completa informare, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a prezentat dispozitiile legale si constitutionale aplicabile in dreptul romanesc si a invocat jurisprudenta Curtii Constitutionale, pentru a raspunde solicitarii transmise de comisia JURI a Parlamentului European.

In acest context, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a confirmat faptul ca, in dreptul romanesc, fostii membri ai guvernului pot fi urmariti penal, pentru faptele savarsite in calitatea lor de ministri, numai dupa ce Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei vor fi cerut urmarirea penala.

Precizarile transmise de Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor nu sunt, sub nicio forma, susceptibile sa prejudicieze aplicarea articolul 9 din Protocolul 7 al TFUE, care poate fi implementat doar de catre  Parlamentul European.

De altfel, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a procedat la formularea unui raspuns care viza o  solicitare expresa referitoare la practica juridica in materie de imunitati din Romania.

Este regretabil faptul ca, ulterior, opinia exprimata de Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a fost excesiv politizata, iar comentariile facute pe seama ei nu au tinut cont nici de continutul solicitarii venite de la Parlamentul European, nici de continutul scrisorii oficiale trimise Parlamentului European, si nici de obligatia fiecarui oficial roman de a veni in intampinarea solicitarilor partenerilor nostri in mod corect argumentat si fundamentat in baza documentelor oficiale.

Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor isi exprima inca o data regretul pentru informatiile defaimatoare aparute in spatiul public cu privire la opinia sa din data de 15 aprilie 2015 si tine sa-si reasigure partenerii europeni de intreaga deschidere pentru colaborare, in vederea clarificarii unor teme de interes comun.

Asiguram, in acest context, ca nu dorim in niciun fel sa ne opunem sau sa obstructionam demersurile legale initiate de Parlamentul European si Parlamentul Romaniei in scopul infaptuirii justitiei."

***

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca Parlamentul European nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste ridicarea imunitatii fostului ministru Dan Nica, actual europarlamentar, aceasta competenta apartinand presedintelui Romaniei sau Parlamentului Romaniei, a declarat miercuri secretarul Camerei, Niculae Mircovici, citat de Agerpres.

"Biroul permanent a aprobat punctul de vedere formulat de Comisia juridica cu privire la imunitatea lui Dan Nica. Comisia juridica ne spune ca Parlamentul European nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste ridicarea imunitatii domnului Nica si ca pe cale de consecinta orice solicitare impotriva unui parlamentar european roman facuta in baza articolului 109, alineatul 2, din Constitutia Romaniei trebuie respinsa ca fiind gresit indreptata, deoarece institutia nu are atributii in a emite o astfel de cerere impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei", a declarat Mircovici dupa sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca Parlamentul European a solicitat un punct de vedere cu privire la situatia europarlamentarului Dan Nica datorita faptului ca nu exista o astfel de reglementare la nivelul PE, iar astfel de proceduri exista la nivel national.

"La nivel national noi avem situatia in care urmarirea penala a unui membru al Guvernului sau al unui fost membru al Guvernului poate fi solicitata de Camera Deputatilor in cazul in care aceasta are si calitatea de deputat, poate fi solicitata de Senatul Romania in cazul in care are si calitatea de senator, sau poate fi solicitata de presedintele Romaniei daca este fost ministru. Nu poate fi solicitata de Parlamentul European. Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de cand este europarlamentar, ci de cand a fost ministru", a mentionat Mircovici.

In luna martie, presedintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, Pavel Svoboda, a transmis conducerii Camerei Deputatilor o scrisoare in care cere informatii cu privire la practica din Romania in privinta imunitatii parlamentare, informatii care ii sunt necesare in examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica pentru care ministrul Justitiei a cerut ridicarea imunitatii.

Svoboda amintea ca Parlamentul European a primit in noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, prin care se solicita ridicarea imunitatii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputatilor si al Guvernului, in prezent europarlamentar.

Scrisoarea a fost transmisa Comisiei juridice, care a elaborat un punct de vedere potrivit caruia 'orice solicitare impotriva unui parlamentar european roman facuta in baza articolului 109, alin 2 din Constitutia Romaniei trebuie respinsa ca fiind gresit indreptata deoarece institutia dumneavoastra nu are atributii in a emite o astfel de cerere impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei'.

Potrivit Comisiei juridice numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

DNA a cerut pe 26 septembrie aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri, printre care si Dan Nica, care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli, noteaza Agerpres.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

764 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Mandrii romani,din vitrina tzarii ! Adam ? (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:36)

  Plagarus [utilizator]

  1. Preşedinte Ciucă Liviu-Bogdan PC-PLR
  2. Vicepreşedinţi Nica Nicolae-Ciprian PSD
  3. Schelean Valeria-Diana
  vicepreşedinte din 17 iun. 2014 PNL
  4. Secretari Andronache Gabriel
  secretar din 30 sep. 2014 PNL
  5. Stragea Sorin Constantin
  secretar din 17 iun. 2014 PSD
  6. Membri Adam Luminiţa-Pachel PSD
  7. Bărbulescu Daniel-Ionuţ PSD
  8. Cătăniciu Steluţa-Gustica PC-PLR
  9. Cupşa Ioan PNL
  10. Fenechiu Cătălin-Daniel DP
  11. Florea Daniel PSD
  12. Gorghiu Alina-Ştefania PNL
  13. Ibram Iusein Minoritati
  14. Ionescu Aurelian PC-PLR
  15. Manolache Marius PSD
  16. Marocico Ion Minoritati
  17. Máté András-Levente UDMR
  18. Mihăilescu Ion-Bogdan PSD
  19. Mocioi Niculina PNL
  20. Necula Cosmin PSD
  21. Nicolicea Eugen PSD
  22. Roman Victor PSD
  23. Şcheau Ion PNL
  24. Ştefănescu Elena Cătălina PSD
  25. Varga Vasile PNL
  Din "glorioasa " activitate sa ne reamintim cum proiectul Legii Amnistiei şi Graţierii a fost dosita 9 luni la onor comisia si a trebuit ca votul a peste 6 milioane de oameni împotriva lui Viorel Ponta să ii trezească şi să fie de acord ca această lege să fie respinsă !!!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri