Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Brasov, ca autostrada Comarnic-Brasov nu poate fi realizata fara un consens politic si ca reprezentantii PNL ar trebui sa isi dea seama ca, daca nu renunta la populism, autostrada nu va fi facuta niciodata, potrivit Mediafax. Premierul a afirmat, intrebat fiind ce parere are despre realizarea autostrazii Comarnic-Brasov, ca solutia initiala - parteneriatul public-privat, pe care o considera cea mai buna, "nu poate fi realizata in lipsa unui consens politic".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Altfel patim ca si cu Bechtel-ul: o incepem noi si vin ceilalti si o opresc. Ati vazut foarte clar pozitia celor de la PNL, au tipat, au spus ca e groaznic, ca-i cumplit, motiv pentru care domnul ministru Ioan Rus a pus si aceasta autostrada pe Master Planul aprobat de Comisia Europeana si probabil ca o s-o facem din buget, dar asta inseamna ca trebuie sa avem bani. Daca nu vine firma privata cu banii, trebuie sa ii punem noi", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, "poate se mai gandesc colegii de la PNL si isi dau seama ca cu populismul asta nu o sa avem niciodata autostrada".

"Cand au fost ei, n-au facut-o, dar eu nu vreau sa-mi asum sa semnez ceva care la anul sau peste doi ani sa aiba soarta Autostrazii Transilvania. Uitati-va ca Autostrada Transilvania trebuia sa fie gata din 2008-2009 si abia acum am repornit-o si va fi gata la anul", a spus Victor Ponta.

In februarie, Ministerul Transporturilor anunta ca statul vrea sa gaseasca un model financiar mai eficient in raport cu bugetul si sa atraga finantare de la institutii financiare internationale pentru autostrada Comarnic-Brasov, iar discutiile cu consortiul selectat vor continua pana in aprilie.

Premierul ceruse in ianuarie ministrului Transporturilor ca, pana in 15 februarie, sa fie decisa semnarea contractului de constructie in concesiune a autostrazii sau rezilierea procedurii, aratand ca nu se mai poate astepta.

"Am discutat cu consortiul si, in varianta in care vom reusi sa restructuram proiectul si sa gasim un model financiar mai eficient in raport cu bugetul tarii, pe care sa-l aducem intr-o zona in care pot participa si alte institutii financiare internationale (BEI, BERD, IFC - cu care MT are programate discutii pe aceasta tema) si daca vom avea si o pozitie favorabila si din partea Eurostat, deci daca gasim o astfel de varianta, care sa fie acceptata de toata lumea, mergem mai departe. Daca nu, si se mentin datele actuale, va trebui sa gasim o alta constructie a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurarii proiectului continuam pana in luna aprilie discutiile cu partenerii din consortiul Vinci-Strabag-Aktor", declara ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

La inceputul anului 2014, CNADNR a incheiat un memorandum cu consortiul format din Vinci-Strabag-Aktor prin care se prevedea concesiunea de lucrari publice pentru proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea autostrazii Comarnic-Brasov. Lungimea autostrazii este de 53,22 kilometri.

Durata contractului de concesiune este de 30 de ani, din care 4 ani constructie si 26 de ani operare si intretinere, iar valoarea estimata pentru lucrarile de proiectare si constructie este de 1,828 miliarde euro (fara TVA). Statul ar fi platit 2,7 miliarde euro pentru constructia, operarea si intretinerea autostrazii Comarnic-Brasov timp de 30 de ani daca ar fi avut banii, insa adaugand costurile de finantare, suma urca la 8,45 miliarde euro.

Termenul anuntat de autoritati pentru semnarea contractului de constructie in concesiune a autostrazii Comarnic - Brasov a fost amanat de mai multe ori. Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta) - Aktor (Grecia), a renuntat la contract.

Autostrada este impartita in cinci sectiuni: Comarnic Sud - Comarnic Nord (3,4 km), Comarnic Nord - nod rutier Busteni (16,3 km), nodul rutier Busteni pana la nodul rutier Predeal (12,8 km), nodul rutier Predeal pana la nodul rutier Rasnov (15,2 km) si nodul rutier Rasnov pana la Cristian (5,4 km).