PNL considera ca proiectul Turkish Stream, la care si-au anuntat participarea Federatia Rusa, Ungaria si Grecia, anunta deja "viitoare disonante in perspectiva unei aparari europene comune in fata intruziunii capitalului rusesc in Europa" si cere Ministerului de Externe si Ministerului Apararii "sa manifeste o stare de veghe permanenta si o atitudine proactiva in plan diplomatic, in fata intentiilor de destabilizare a zonei, puse in practica de Federatia Rusa".

"Riscul implementarii rapide a proiectului gazoductului Turkish Stream, prin scoaterea Romaniei din ecuatia energetica a Europei, obliga autoritatile romane sa isi concentreze atentia pe atragerea la dialog a tarilor care se manifesta sovaitor si temporizator in fata actiunilor Rusiei, afirma purtatorul de cuvant al liberalilor, Ionut Stroe, citat intr-un comunicat al PNL.

In opinia acestuia, "dublul standard aplicat de Moscova in Ucraina indica existenta evidenta a unui plan in desfasurare pe teritoriul ucrainean cu consecinte posibil amenintatoare pentru vecinatatea sa statala" iar afirmatiile recente ale purtatorului de cuvant al Pentagonului, colonelul Steven Warren, referitare la 'infiintarea unor tabere de antrenament pentru separatistii rusi din Ucraina, instruiti in special in manevrarea artileriei grele si coordonati in timpul operatiunilor', "arata ca rusii continua sa actioneze in teritoriul ucrainean".

"Cele peste 6000 de victime ale conflictului armat din estul Ucrainei dintre separatistii prorusi si fortele ucrainene sunt dovada clara a intentiilor Moscovei de a merge pana la capat", considera Ionut Stroe, care cere guvernului "initiative diplomatice proactive, menite sa extinda dialogul si solidaritatea tarilor membre UE expuse influentei actiunilor Moscovei, in contracarearea unui posibil apropiat conflict deschis la granita de est a Romaniei".

"Recentele initiative MAE privind masuri de reasigurare si protectie in fata atitudinii agresive a Federatiei Ruse trebuie extinse, in solicitarea dialogului direct al celor mai vulnerabili aliati europeni in relatia cu Moscova, dar si cu state care detin arsenal nuclear. Acesta situatie este reprezentata de natiunile interesate mai mult in reconfigurari pe zona securitatii energetice.

PNL cere Ministerului roman de Externe sa initieze de urgent oportunitati de dialog si conlucrare in plan diplomatic cu statele europene si membre NATO vizate de propunerile 'generoase' ale Federatiei Ruse.

Slabirea Europei este obiectivul pe termen mediu si lung al Federatiei Ruse, iar perspectiva unei Europe divizate la momentul marilor decizii de securitate priveste Romania in cel mai inalt grad", se mai arata in acest comunicat.