VIDEO Deputat PSD, despre proiectul de lege pentru pensiile speciale la parlamentari: Un parlamentar cu trei mandate poate primi 4.000 de lei lunar indemnizatie speciala la pensionare

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 14 aprilie 2015, 20:37 Actualitate | Politic


Grupul parlamentar al PSD de la Camera Deputatilor a discutat marti proiectul de lege privind reintroducerea pensiilor speciale la parlamentari, eliminate in timpul guvernarii lui Emil Boc, proiect ce urmeaza sa fie depus in Parlament. Proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, a precizat marti deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatori. Initiativa legislativa este inspirata, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European.

"Acest proiect este semnat de peste 260 de deputati si senatori din care peste 87 de semnaturi sunt de la Opozitie si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taiere a pensiilor si a salariilor. Formula de calcul a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0,55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. De exemplu, aceasta indemnizatie pentru un mandat este undeva la 1.500 lei. Pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima", a spus Daea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a explicat ca pragul minim este de 6 luni iar daca o persoana a fost parlamentar mai putin de 6 luni nu beneficiaza de indemnizatie.

"Noi ne-am inspirat din legea Parlamentului European. Este vorba de a pune in acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum, pensia, este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma, un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime. In cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care la calculul pensiei erau aceste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime", a mai precizat Daea.Deputatul PSD a mentionat ca el mai are putin si va deveni pensionar. "Pentru 47 de ani, 8 luni si 5 zile de contributie primesc o contributie de 2.500 de lei, la care se adauga aceasta de 4.000. Sunt 15 ani in care eu nu am beneficiat de spor de vechime. Sunt si alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul, cei din justitie si aviatorii. La toti, la rand, am intervenit prin aceasta recalculare astfel incat sa aducem pensiile la nivelul din 2010", a mai explicat Petru Daea.

Potrivit proiectului de lege care modifica Statutul parlamentarului, deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar, transmite Agerpres.

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara", se arata in proiectul de lege.

Indemnizatia de parlamentar ar urma sa se actualizeze ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate si se suporta din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege care prevede modificarea legii nr. 96./2006 privind statutul deputatilor si senatorilor.

Potrivit Mediafax, anul trecut a mai fost depus un proiect de lege similar de catre deputatul PSD Anghela Stanciu. Proiectul a fost discutat la Comisia de nunca a Camerei Deputatilor, dar a fost uitat dupa ce ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat ca nu sustine proiectul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1706 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  parlament penal (Marţi, 14 aprilie 2015, 19:50)

  ion [anonim]

  Acest parlament compus din multi penali a uitat de ce a fost votat. A fost votat sa dea legi pentru bunăstarea romanilor și ei dau legi pentru ei. Doar reacția populației ii mai poate trezi sau arunca din scaunele lor.
 • +5 (5 voturi)    
  Astia (Marţi, 14 aprilie 2015, 20:46)

  Zummm [anonim]

  Ne ingroapa
 • +9 (9 voturi)    
  Adica,mai bine zis.... (Marţi, 14 aprilie 2015, 20:52)

  gica43 [utilizator]

  ..."un parazit cu trei mandate"! Oare nici de data asta nu va reactiona absolut de loc domnil Presedinte ??Chiar l-am votat degeaba ?????
  • +3 (3 voturi)    
   AI AUZIT DE SEPARATIA PUTERILOR?! (Marţi, 14 aprilie 2015, 21:52)

   PostolacheNicolae [anonim] i-a raspuns lui gica43

   Dar despre dreptul de veto al Presedintelui?! Un priect de lege votat de Parlament este trimis Presedintelui spre semnare si promulgare! Presedintele poate refuza semnarea si promulgare si poate returna proiectul de lege Parlamentului, insotit de un raport in care acesta isi prezinta punctele de vedere! Parlamentul va putea repune pe rol proiectul de lege in urmatoarea sesiune parlamentara, cand il va discuta si vota pentru a doua oare, tinand sau nu cont de observatiile Presedintelui! Daca Parlamentul voteaza a doua oara textul proiectului de lege, Presedintele nu mai poate refuza semnarea si promulgarea! EXISTA, TOTUSI, O SOLUTIE: - la alegerile parlamentare din 2016, alegatorii sa nu-i mai voteze pe acesti profitori penali, care au intrat in politica, doar ca sa se capatuiasca! La alegerile din 2016 sa se voteze un Parlament de maxim 300 de parlamentari, eventual unicameral, asa cum au hotarat alegatorii romani prin referendumul din 2009! NU STATI ACASA SI NU MAI VOTATI CA OILE!
 • +9 (9 voturi)    
  NESIMTIRE PATENTA !. (Marţi, 14 aprilie 2015, 21:25)

  arheopterix [utilizator]

  Acu citeva zile si-au marit salariile , sunt de 2-3 ori mai multi decit e necesar , si acum pensii nesimtite . Dupa ce au furat TOTI pina n-au mai putut ,acum vor pensii grase . De unde sa mai ramina pentru salariile si pensiile cetatenilor obisnuiti daca aceste capuse nesimtite sug tot . Eu nu mai votez pe nici unu la al doilea mandat !Haideti sa creem un curent de opinie . UN SINGUR MANDAT !
  • +1 (1 vot)    
   eu o sa votez unul dintre partidele mici, (Miercuri, 15 aprilie 2015, 8:47)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   neparlamentare, ca sa ma asigur !
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 aprilie 2015, 21:45)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  mai duceți-vă la alegeri băieți (Marţi, 14 aprilie 2015, 21:56)

  ploiesteanu [utilizator]

  să-i alegem pe acești penali care după ce au furat ca-n codru pe perioada mandatului, își mai fac și pensii de 64 de milioane pe lună. Ce spune opinia publică? Ce mijloace are să-i oprească ? Nici una. Asta e democrația la români. Sau explicată în vorbe: " alegeți-ne voi, ca să furăm noi".
 • +4 (4 voturi)    
  dictionarul e prea limitat (Marţi, 14 aprilie 2015, 21:57)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  pt. sila ce mi-o provoaca acesti fosti nomenclaturisti si urmasii lor.
 • 0 (0 voturi)    
  nu stiu daca inteleg corect din ce spune (Miercuri, 15 aprilie 2015, 9:07)

  deval [utilizator]

  agramatul asta (i-am cautat CV-ul dar nu exista..) dar de ce nu au modificat legea astfel incat sa-si ia pensia normala si pentru acesti ani de vechime, adica inca vre-o suta de lei pentru fiecare 4 ani , ca si noi ??!! Observati si ca psd&haita prin aceasta coada de topor ne da in cap cu practicile Parlamentului European ! Ce mai e in Romania -multumita muncii voastre-ca in UE?Marea adunare nationala reprezentata de psd&haita (la vedere sau acoperita) vrea sa greveze si viitorul copiilor nostrii ! Nu le ajunge ca ne-au mancat noua viata !!!
 • +1 (1 vot)    
  PRIVILEGII (Miercuri, 15 aprilie 2015, 9:41)

  Stefan Ivan [anonim]

  O asemenea lege a pensilor speciale pt. perlamentari ar insemna un privilegiu, adica parlamentarii sunt mai speciali decat restul angajatilor din Romania. Privilegile din sistemul de salarizare si pensionare trebuie sa dispara din sistemul de salarizare si pensionare a angajatilor de la stat inclusiv a celor din companiile de stat, cumulul salar-pensie trebuie sa dispara din sistemul bugetarilor si a functionarilor publici indiferent de rang.
 • +1 (1 vot)    
  Cat ati lucrat , cit ati chiulit ,cit ati dormit ? (Miercuri, 15 aprilie 2015, 10:44)

  andreesanu [anonim]

  Pensiile se dau dupa: ani de munca !!!,nu dupa mandate !,nu dupa chiuleala,nu dupa absenteism,nu dupa aranjamente ,nu dupa dormit in front !!!.
  Cum ocupatia parlamentarilor a fost capatuiala,aranjamentele,trasul sforilor,chiuleala,la capitolul munca figurati cu 0.00 ore ,atunci care-i motivul solicitarii ???.
  Ca s-au intilnit HOTII din parlament cu prostii de romani care platesc taxe si impozite asta se stie de 25 de ani ,dar romanii s-au saturat de lepre,lichele de hoti ,AJUNGEEEEEEEEEE.
 • 0 (0 voturi)    
  Pensii parlamentari (Miercuri, 15 aprilie 2015, 19:51)

  Liviu [anonim]

  Stimate domn ! Sint unul dintre milioanele de alegatori din Romania si nu pot decit sa va spun ca sint scirbit de nivelul bunului simt de care dati dovada ! Sint milioane de pensionari si alte citeva de milioane de muncitori care traiesc cu 700 de lei . Sint zeci de mii de familii care traiesc dintr-un salariu minim si dumneavoastra vreti pensii europene ? Aduceti tara la nivelul european si de abia dupa aceea cereti pretentii Pina atunci du-te dracului de parlamentar ales !
  Salariul mediu real net este de 250 de euro in comparatie cu restul U.E unde se asuma la 1250 euro si veniti sa imi cereti pensii parlamentare ! Pentru ce ? Poate pentru orele de somn din Camera Deputatilor sau a Senatului ? Da pentru asta ati merita muuuult mai mult Ca in rest numai cretinitati si legi idioate ati reusit sa scoateti !
 • 0 (0 voturi)    
  pensii de parlamentar (Marţi, 19 mai 2015, 13:29)

  musat marian [anonim]

  Aduceti nivelul de trai ca in comunitatea europeana ,si apoi DA pentru pensi mai mari ,incercati domnilor [ce domni nesimtiti] sa traiti cu 800 - 1000 roni sa va vad cum va descurcati.Vorbea D ca nu a beneficiat de vechime dar nu spune nimic de beneficiile pe care le-a avut ,sunt NESIMTITI .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by