Grupul parlamentar al PSD de la Camera Deputatilor a discutat marti proiectul de lege privind reintroducerea pensiilor speciale la parlamentari, eliminate in timpul guvernarii lui Emil Boc, proiect ce urmeaza sa fie depus in Parlament. Proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, a precizat marti deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatori. Initiativa legislativa este inspirata, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European.

"Acest proiect este semnat de peste 260 de deputati si senatori din care peste 87 de semnaturi sunt de la Opozitie si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taiere a pensiilor si a salariilor. Formula de calcul a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0,55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. De exemplu, aceasta indemnizatie pentru un mandat este undeva la 1.500 lei. Pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima", a spus Daea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a explicat ca pragul minim este de 6 luni iar daca o persoana a fost parlamentar mai putin de 6 luni nu beneficiaza de indemnizatie.

"Noi ne-am inspirat din legea Parlamentului European. Este vorba de a pune in acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum, pensia, este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma, un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime. In cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care la calculul pensiei erau aceste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime", a mai precizat Daea.

Deputatul PSD a mentionat ca el mai are putin si va deveni pensionar. "Pentru 47 de ani, 8 luni si 5 zile de contributie primesc o contributie de 2.500 de lei, la care se adauga aceasta de 4.000. Sunt 15 ani in care eu nu am beneficiat de spor de vechime. Sunt si alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul, cei din justitie si aviatorii. La toti, la rand, am intervenit prin aceasta recalculare astfel incat sa aducem pensiile la nivelul din 2010", a mai explicat Petru Daea.

Potrivit proiectului de lege care modifica Statutul parlamentarului, deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar, transmite Agerpres.

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara", se arata in proiectul de lege.

Indemnizatia de parlamentar ar urma sa se actualizeze ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate si se suporta din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege care prevede modificarea legii nr. 96./2006 privind statutul deputatilor si senatorilor.

Potrivit Mediafax, anul trecut a mai fost depus un proiect de lege similar de catre deputatul PSD Anghela Stanciu. Proiectul a fost discutat la Comisia de nunca a Camerei Deputatilor, dar a fost uitat dupa ce ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat ca nu sustine proiectul.