Ministrul Comunicatiilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Timisoara, ca nu sunt bani in buget pentru votul electronic, "deoarece nu exista un cadru legislativ", el precizand ca, daca acesta "nu este foarte bine reglementat, s-ar putea sa existe perturbatii mai mari decat la votul clasic", relateaza Mediafax.

"Nu sunt bani in buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Daca nu este foarte bine reglementat s-ar putea sa existe perturbatii mai mari decat la votul clasic. Votul electronic ar insemna ca iti iei un card pe care il folosesti cu o parola. S-ar putea sa fie unii foarte interesati sa fie doritori de achizitionarea de carduri. Se poate ajunge la o viciere care nu e tocmai democratica. De aceea, e nevoie mai intai de o reglementare a cadrului legal", a declarat Grindeanu.

Ministrul Comunicatiilor a mai spus ca, inaintea votului, oamenii care se afla in strainatate si care doresc sa voteze ar trebui sa anunte in prealabil, asa cum se intampla si in alte tari.

"E clar ca au existat probleme la vot, dar sa stiti ca dincolo de lucrurile anormale, eu cred ca ar fi normal sa facem ce fac si altii. Sper sa nu gresesc, dar de exemplu in Germania sau in Franta, ca sa poti sa votezi cand nu te afli pe teritoriul tarii trebuie sa te inscri la consulate, astfel incat sa fie calibrate sectiile de votare, sa stie ce costuri implica", a mai spus Grindeanu.

Grindeanu considera ca ideea ca Autoritatea Electorala Permanenta sa organizeze alegerile, nu este o idee rea si ca aceasta ar trebui luata in seama.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu anunta, in 19 martie, ca formatiunea a definitivat proiectul de lege privind votul prin corespondenta, care va fi transmis tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv la cabinetele presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, si premierului Victor Ponta, scrie Mediafax.

Conform proiectului, perioada in care alegatorul poate depune cererea de vot prin corespondenta este lunga, de la data convocarii alegerilor, timp de 30 de zile.

Cererea alegatorului, care trebuie adresata Autoritatii Electorale Permanente (AEP), va fi insotita de copii nelegalizate ale documentelor care sa dovedeasca cetatenia romana si adresa de domiciliu sau de resedinta.

AEP elaboreaza un registru al cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care opteaza pentru votul prin corespondenta, iar o data ce acest registru este finalizat, AEP incepe transmiterea documentelor de vot.

Alegatorul care opteaza pentru votul prin corespondenta va primi acasa un plic care contine instructiunile de vot, un certificat de alegator pentru votul prin corespondenta, pentru a dubla garantia identitatii alegatorului, care se semneaza de catre persoana respectiva. In plus, in plic va exista Declaratia pe proprie raspundere, care are rolul de a certifica, prin semnatura si datarea olografa, ca votul a fost exprimat in conditii legale, adica neinfluentat de nimeni, si fara a primi foloase materiale.

Urmatoare etapa este votul, in care alegatorul primeste in plic buletinul de vot si un timblu autocolant, cu anumite elemente de securitate, care imita stampila cu "votat" din sectiile de vot normale, exprimandu-si optiunea de vot prin aplicarea timblului in patrulaterul dorit.

Acest buletin de vot trebuie sa asigure secretul votului. Este impaturit si plicul este alb, introduce buletinul de vot in plic si primeste un sigiliu, pe care il va aplica pe plic, astfel incat destinatarul, Biroul Electoral al Circumscriptiei, sa poata verifica securitatea si secretul acestui vot.

Tot in plicul primit de la AEP, alegatorul primeste un alt plic cu adreasa pretiparita a destinatarului, Biroul Electoral de Circumscriptiei, care este preplatit, astfel incat alegatorul are garantata expedierea gratuita a acestui vot.

Toate documentele sunt introduse in plic, pe care alegatorul il expediaza la Biroul Electoral Central, prin intermediul unui operator postal ales in urma unei licitatii.

BEC, o data ce primeste aceste documente, verifica daca buletinul de vot este valid si il introduce in urna de vot, urmand a fi deschis in momentul incheierii procesului de votare, mai prevede proiectul PNL.

In 20 martie, premierul Victor Ponta afirma ca propunerea PNL ca persoanele din diaspora sa se inregistreze pe liste electorale, pentru vot electronic, este corecta si de bun-simt, dar trebuie explicat ce inseamna aceasta, deoarece este posibil ca foarte multi cetateni sa nu vrea sa se inscrie, neavand documente in regula.