Senatorul UDMR Biro Rozalia, membra in comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei, a declarat joi, intr-o conferinta de preas la Oradea, ca in cadrul comisiei ca se prefigureaza din ce in ce mai clar propunerea de a se elabora o noua Constitutie, transmite Agerpres.

"In comisie vad din ce in ce mai clar conturandu-se propunerea venita si din partea domnului Tariceanu, in calitate de vicepresedinte al acestei comisii, dar si ca presedinte al Senatului, de a elabora o noua Constitutie. Desigur, noi, actualul Parlament nu are aceasta putere pentru ca nu este un parlament constituant.Cum vad eu, majoritatea din cadrul comisiei merge spre a se depune noi amendamente. (...) Dar totusi la ultima sedinta care a fost saptamana trecuta am auzit prima data spunand foarte clar ca ar trebui sa avem o noua Constitutie", a afirmat Biro.

Ea a precizat ca pana in 26 aprilie se mai pot depune noi amendamente din partea partidelor politice, dupa care se va trece la analizarea acestora, pentru a le accepta sau nu in cadrul comisiei, urmand sa se solicite din nou o pozitie a Comisiei de la Venetia si a Curtii Constitutionale si a pune, in final, in dezbaterea Parlamentului proiectul legii fundamentale.

Biro Rozalia si-a formulat din nou opinia personala, potrivit careia o lege fundamentala modificata in 128 de articole sau paragrafe, sau chiar mai multe, este "enorm de dificil" sa se armonizeze cu cadrul legislativ existent.

"Eu acum circul la mine cu Regulamentul Senatului, articolul 173 si Constitutia, ca sa nu ma refer la altceva", a spus Biro.

In opinia sa, daca la cele 128 de amendamente existente mai vin alte 50 de analizat, cu toate etapele consecutive, proiectul va intra in cel mai bun caz in septembrie-octombrie pentru dezbatere la prima camera.

"Va fi un drum extrem de greu si dupa aceea rezultatul este sub semnul intrebarii, daca reusim sa avem o Constitutie care sa nu trebuiasca sa fie schimbata peste patru-cinci ani sau decat dupa 40", a concluzionat senatorul UDMR.