PNL sustine, intr-un comunicat de presa transmis joi, ca "respinge ferm incercarile de intimidare ale Rusei cu privire la rolul Romaniei in NATO" si ii asigura pe cetateni ca Romania "nu a fost mai sigura si mai protejata decat este acum".

"PNL a luat nota de declaratiile purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse cu privire la implementarea ultimelor decizii ale NATO referitoare la prezenta pe teritoriul Romaniei a doua comandamente ale Aliantei.

PNL respinge ferm incercarile de intimidare ale Rusei cu privire la rolul Romaniei in NATO si ii asigura pe cetatenii Romaniei ca niciodata tara noastra nu a fost mai sigura si mai protejata decat este acum - ca membru cu drepturi depline si asumate in NATO, ca beneficiar egal in drepturi si in calitate de contributor substantial de securitate, in flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice", se arata in comunicatul de presa semnat de purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe.

Reactia liberalilor vine dupa ce purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevici, a atacat miercuri, citat de agentia oficiala ruseasca Tass, pozitia Romaniei. Potrivit oficialului rus, conducerea Romaniei transforma tara intr-un cap de pod al SUA si NATO in apropiere de granita Rusiei si este gata, din motive "oportuniste", "sa sacrifice interesele de mentinere a stabilitatii" in regiunea Marii Negre".

NATO a raspuns acestor afirmatii si a declarat ca Romania este un aliat NATO de incredere, iar NATO isi apara aliatii in fata oricaror amenintari, iar alianta isi apara membrii in fata oricaror amenintari.

Liberalii mai afirma ca Romania "nu poate asista pasiv la incalcarile repetate ale angajamentelor internationale ale Federatiei Ruse, incepand cu Tratatul NATO-Rusia."

"Ne exprimam, totusi, speranta ca declaratiile purtatorului de cuvant al MAE rus nu reprezinta punctul de vedere oficial al Rusiei fata de Romania si sunt o eroare regretabila. Trebuie sa fie clar si dincolo de orice dubii ca Romania, ca membru activ al NATO si partener strategic al SUA, isi asuma ferm si va continua sa implementeze deciziile convenite cu Aliatii sai, in beneficiul sau direct si al acestora. Partenerii sincer interesati de stabilitatea regionala nu au nici un motiv de preocupare in aceasta privinta.