Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a transmis, miercuri, ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale privind cazul Sova, adaugand ca "in cei 25 de ani de la Revolutie, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotarari negative" si ca decizia Curtii schimba cutuma parlamentara, potrivit Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Nu incape nicio indoiala ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale. Trebuie totusi mentionat faptul ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotararile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curtii Constitutionale schimba complet cutuma parlamentara", a precizat Calin Popescu Tariceanu, intr-un comunicat de presa, despre decizia Curtii Constitutionale, privind obligarea Senatului de a redacta hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie 2014 si de a o publica in Monitorul Oficial.

Tariceanu a mai transmis ca "Parlamentul are un drept constitutional si suveran legat de incuviintarea fie a urmaririlor penale, fie a arestarilor".

"Prin urmare, atunci cand este solicitat, el nu trebuie sa raspunda automat printr-un aviz favorabil. Poate sa dea aviz favorabil sau nefavorabil, dupa ce analizeaza fiecare caz in parte. Mai mult decat atat, atunci cand vorbim despre libertatea individului, intr-o tara democratica, cred ca aceasta este cel mai pretios bun pe care-l avem si trebuie sa tratam acest lucru cu cea mai mare responsabilitate", a mentionat presedintele Senatului.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, referitor la sesizarea presedintelui CSM, in urma votului in cazul Sova, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului.

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in Plenul Senatului", se arata in decizia CC.

Curtea Constitutionala precizeaza in decizie ca Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015, prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o pubica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Decizia CC este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Senatului.