Deputatul PNL Cristina Pocora a scris marti, intr-o postare pe Facebook, referitor la o initiativa ce ar viza pensii speciale pentru parlamentari si pentru care social-democratii ar fi strans semnaturi in Parlament, ca nu va vota o astfel de lege, apreciind totodata ca, "daca tema indemnizatiilor/ pensiilor parlamentarilor este necesara si impune o rezolvare, atunci la fel de necesara si urgenta este si marirea alocatiei pentru copii".

"Cu riscul de a nu fi prea simpatica unor colegi si nu numai, am spus si sustin ca nu voi vota o lege speciala pentru pensiile parlamentarilor. Este foarte adevarat ca indemnizatiile si pensiile parlamentarilor romani sunt cele mai mici din Europa, ca sa nu mai comparam cu Parlamentul European. In acelasi timp trebuie spus ca la nivelul Uniunii Europene, media alocatiei de stat pentru copii este de 210 euro, in timp ce in Romania alocatia unui copil nu depaseste 10 euro, cifra care plaseaza tara noastra in coada listei la nivel mondial. Daca tema indemnizatiilor/pensiilor parlamentarilor este necesara si impune o rezolvare atunci la fel de necesara si urgenta este si marirea alocatiei pentru copii. Prin urmare, stimati colegi din PSD va propun ca pe langa aceasta lege sa promovati si cresterea alocatiei pentru copii la 200 lei!", a scris Pocora pe pagina sa de Facebook.

Pro TV a relatat luni ca, pe holurile Parlamentului, alesii de la PSD au strans, discret, 200 de semnaturi pentru o initiativa prin care parlamentarii ar primi din nou pensii speciale. Astfel, potrivit initiativei PSD, semnata insa de alesi de la toate partidele, fostii parlamentari vor beneficia de o pensie speciala de pana la 3.600 de lei pe luna, in functie de numarul de mandate pe care le-au avut.

Deputatii se justifica spunand ca nu vor altceva decat drepturi ca in Parlamentul European, unde un euroales castiga la pensie pana la 4.200 de euro.

Potrivit unor surse din randul social-democratilor citate de Pro TV, alesii cu un singur mandat ar trebui sa incaseze, pe langa pensia clasica, o indemnizatie lunara de 1200 de lei. Senatorilor si deputatilor cu doua mandate le-ar reveni 2400 de lei, iar celor cu 3 sau mai multe mandate peste 3.600 de lei.

Mai mult, unii dintre ei sustin o alta varianta, care le-ar asigura batraneti si mai linistite. Dupa modelul colegilor europarlamentari, social-democratii ar vrea ca pensiile lor sa fie un procent din indemnizatia actuala, care ajunge la 5.000 de lei. Asta ar insemna ca veniturile alesilor s-ar putea rotunji consistent, cu sume de la 2.000 pana la 6.000 de lei in fiecare luna, pentru cei cu 3 mandate.

"O idee care copiaza identic sistemul din Parlamentul European", a declarat Marian Neacsu, lider al grupului PSD din Camera Deputatilor.

Si o parte dintre parlamentarii PNL au semnat initiativa, cu toate ca sefii lor spun ca se vor opune proiectului.

"E un proiect misterios, pentru care se aduna semnaturi fara a se cere o pozitie politica din partea partidelor. Se incearca sa se mearga pe spiritul de casta", a declarat Ludovic Orban, lider al grupului PNL din Camera Deputatilor.