Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni, la B1Tv, ca problemele din justitie sunt din cauza ca multi procurori "au trecut" judecatori si inculpatii apar tot in fata procurorilor "desi au roba de judecatori" si ca exista ofiteri acoperiti printre magistrati care, astfel, sunt santajabili, potrivit Mediafax.

"Eu consideram la finalul mandatului, fara sa apara acest spectacol al umilirii oamenilor, ca exista probleme care trebuie rezolvate pas cu pas. Ele sunt in interiorul structurii. Una din ele e ca atunci cand a fost criza de judecatori, foarte multi procurori s-au transformat in judecatori. Au dat examene. (...) Plecand de la aceasta realitate, prea multi procurori trecuti in calitatea de judecatori, foarte multi inculpati se trezesc in fata tot cu un procuror, desi are roba de judecator. E destul de raspandita", a spus Basescu la B1 TV.

El a adaugat ca sunt ofiteri acoperiti printre magistrati, desi Constitutia din 1991 interzicea aceasta situatie.

"O alta problema e legata de fostii ofiteri acoperiti printre magistrati. Pana in 2004, serviciile au considerat, ca de altfel si acesti magistrati, ca pot sa incalce Constitutia din 1991 Destui dintre ei au fost, sunt unii dintre ei. Ei, acesti oameni, de teama sa nu se afle ca au incalcat Constitutia din 1991, sunt santajabili. Stiti care e motivul pentru care am cerut sa se scoata cele 3 milioane de dosare ale fostei Securitati? Pentru ca ele erau folosite de unii din SRI sa santajeze. Ei, cei care au fost acoperiti functioneaza in continuare. (...) Deci asta e o alta problema, pentru ca cel care l-a avut pe acoperitul din Justitie poate primi telefon chiar de la ofiterul lui. Cum a fost in cazul lui Ponta dosarul Megapower. Ponta a scos doi din dosar, altul l-a gratiat Iliescu. Eu am atentionat asupra acestui lucru, pentru ca sistemul sa stie ca are aceste probleme", a mai spus fostul presedinte Basescu.