Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri legea care prevede reintroducerea pensiilor de serviciu pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist si a respins cererea de reexaminare a fostului presedinte Traian Basescu pe aceasta lege, noteaza Agerpres.

Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania prevede ca personalul aeronautic civil navigant profesionist care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru pensionare are dreptul la o pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament inca de la sfarsitul anului trecut, dar a fost trimis spre reexaminare de fostul presedinte Traian Basescu pe motiv ca este discriminatoriu. Camera Deputatilor este for decizional pentru aceasta lege.

In august anul trecut, guvernul a anuntat ca ia in calcul reintroducerea pensiilor speciale pentru pentru aviatori, diplomati si personalul auxiliar din magistratura si Parlament in locul indemnizatiilor pe care aceste persoane le primesc in prezent, iar cheltuielile sa fie incluse in bugetul pe anul viitor.

La inceputul lunii iulie, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul a propus grefierilor si personalului navigant acordarea unei indemnizatii speciale, care sa acopere taierile din anii anteriori, dar acestia au refuzat, solicitand in schimb revenirea la vechea lege a pensiilor, operatiune considerata aproape imposibila.

"Dansii nu vor, pentru ca spun ca vor sa revina la Legea pensiilor, cea dinainte de Emil Boc, ceea ce este foarte greu in conditiile actuale, aproape imposibil, ca sa fiu foarte direct. Deci, daca ne intelegem si le dam banii asa cum vrem noi, e in regula, dar daca ei tin foarte mult la o chestie pana la urma si de orgoliu, zic eu, probabil ca va mai dura", a spus Ponta la acel moment, citeaza Mediafax.

El amintea ca o astfel de indemnizatie a fost deja introdusa pentru diplomati si militari.

O saptamana mai tarziu, la sediul Ministerului Muncii, Ponta relua aceasta idee explicand ca personalul din aviatie si grefierii ar putea primi o indemnizatie de recunoastere a muncii lor, deoarece revenirea la pensii speciale nu este agreata de catre Fondul Monetar International si Comisia Europeana si, in plus, ar putea insemna "deschiderea unei cutii a Pandorei", deoarece sunt foarte multe persoane care doresc pensii speciale, si, in al doilea rand, sunt astfel permise si anumite abuzuri, cu salarii foarte mari acordate in ultima perioada de activitate pentru o pensie mai mare.

In septembrie, Comisia de munca a Camerei a decis revenirea la pensiile speciale in cazul aviatorilor, avizand favorabil o initiativa legislativa in acest sens, presedintele comisiei Florin Iordache precizand ca, astfel, se poate ajunge ca un pilot sa aiba o pensie de cel mult 9.000 lei.

Presedintele Comisiei, Florin Iordache (PSD), a precizat ca proiectul adoptat prevede ca pensia speciala pentru piloti, ingineri de bord, personal navigant, stewardese se determina prin aplicarea unui coeficient de 80% la media veniturilor pe care pilotii si personalul navigant le-au avut in ultimele 12 luni.

"Practic, aceasta lege spune: tinand cont de veniturile pe care le-au avut in ultimele 12 luni, media la aceste venituri, se aplica o corectie de 80% si aceasta este pensia pe care acesti oameni o vor avea", a explicat Iordache.

El a mai aratat ca in timpul guvernarii Boc acestora li s-au taiat pensiile speciale, cei care si-au castigat in instanta drepturile vor ramane cu ele, iar acum "se repara o nedreptate". "Este vorba de 1300 de persoane care beneficiaza de aceasta lege, de aceste pensii speciale. Legea intra in vigoare in 30 de zile de la adoptare, adica undeva in luna decembrie", a spus Iordache.

El a aratat ca, dupa aplicarea acestei legi, un pilot ar ajunge sa aiba o pensie de 7-8 mii sau 9 mii lei, in timp ce personalul insotitor navigant, stewardesele la 4-5 mii lei.

"In aceste conditii in care se revine la pensiile speciale, vom discuta de o pensie de 7-8 mii lei la care poate sa ajunga un pilot si 4-5 mii lei o pensie pe care poate sa o aiba o stewardesa", a mai explicat Iordache.

Dupa adoptare, Traian Basescu, presedinte in functie la acea vreme, in octombrie, a trimis o cerere de reexaminare.

Legea transmisa spre promulgare reglementeaza, prin derogare de la sistemul unitar de pensii publice, conditiile de pensionare, precum si cuantumul pensiilor aplicabile personalului civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, potrivit curieruljuridic.ro.

Astfel, actul normativ prevede ca personalul aeronautic civil navigant profesionist care indeplineste conditiile prevazute in cuprinsul sau are dreptul la o pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare. Avand in vedere faptul ca reducerile salariale din sectorul bugetar au afectat numai o anumita parte din personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila, in timp ce alti membri ai acestei categorii de personal nu au avut veniturile diminuate, Presedintele considera ca stabilirea cuantumului pensiei pe baza unui procent din veniturile realizate in ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare este de natura a crea discriminari intre membrii personalului aeronautic civil navigant profesionist.

Totodata, Presedintele considera ca stabilirea unui regim special de pensionare pe baza importantei economice deosebite a sectorului de activitate este discriminatorie in raport cu celelalte categorii socio-profesionale din domeniul transporturilor ori din alte domenii cu importanta economica deosebita.

Aspectele discriminatorii reglementate de prezenta lege au fost semnalate si de catre Guvernul Romaniei in avizul negativ nr. 1999/28.10.2013, in care se mentiona ca: ¬solutiile legislative preconizate prin aceasta initiativa legislativa ar determina, in aplicare, o situatie dezavantajoasa pentru celelalte categorii profesionale care au fost integrate in sistemul unitar de pensii publice reglementat prin Legea nr. 263/2010 si, in consecinta, nu mai beneficiaza de pensii speciale, ceea ce ar crea premisele unei situatii discriminatorii, contrara principiului egalitatii, consacrat prin prevederile art. 16 din Legea fundamentala¬.