Un proiect de lege de modificare a Codului Penal, proiect care ar permite functionarilor publici sa-si angajeze rudele pana la gradul II inclusiv fara ca acest lucru sa fie considerat conflict de interese, a fost adoptat tacit, de catre Senatul Romaniei, semnaleaza Stiripesurse.ro.

Codul Penal prevede la CAPITOLUL II - Infractiuni de serviciu, Art. 301 - Conflictul de interese, urmatoarele:

"(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.

Proiectul de lege adoptat tacit de catre Senat in data de 25 martie 2015 modifica alineatul 2 astfel:

"(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:

- emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative

- ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta

- exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea catre subalterni a drepturilor legale ale acestora"

Proiectul a primit avize negative de la Comisia juridica si de la Comisia pentru drepturile omului si de la ministerul Justitiei.

Termenul de adoptare tacita a fost de 60 de zile si s-a implinit pe 25 martie.

Initiatorii proiectului sunt deputatul PC Ionescu Aurelian, deputatul UUR (minoritati) Marocico Ion, deputatul UDMR Maron Arpad-Francisc, deputatul PSD Nica Nicolae-Ciprian, deputatul PSD Roman Victor.

Urmeaza ca proiectul sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, Senatul fiind doar prima camera sesizata.