Plenul Senatului urmeaza sa supuna la vot, miercuri, cea de-a doua cerere de incuviintare a urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a senatorului Darius Valcov, care se afla in prezent in arest la domiciliu, senatorii juristi urmand a analiza, marti, cererea DNA, in vederea unui aviz, informeaza Mediafax.

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu a afirmat, luni, la finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului, ca solicitarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie de incuviintare a efectuarii in continuare a urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a senatorului Darius Valcov a fost transmisa la comisia juridica.

Comisia juridica urmeaza sa analizeze cererea in sedinta de marti.

Dumitrescu a precizat ca, daca raportul comisiei juridice va fi dat in timp util, cererea va fi discutatta si supusa la vot in sedinta plenului de miercuri.

DNA a cerut, martea trecuta, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi, procurorii precizand ca el ar fi obtinut astfel trei lingouri de aur, bani si tablouri.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2011 si pana in prezent, Valcov a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru. El s-ar fi folosit de informatiile obtinute in virtutea functiilor publice, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de fostul ministru al Finantelor, dar erau administrate prin interpusi.

Darius Valcov a obtinut, astfel, arata procurorii anticoruptie, mai multe bunuri materiale, intre care sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei.

Anchetatorii sustin ca acestea au fost depozitate intr-un seif, care era lasat spre pastrare unei persoane apropiate fostului ministru.

Procurorii fac cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia.

In acest context, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Romaniei referatul cauzei, pentru ca acesta sa sesizeze Senatul, pentru a se obtine avizul necesar efectuarii in continuare a urmaririi penale a lui Darius Valcov. De asemenea, DNA a cerut si incuviintarea retinerii si arestarii fostului ministru al Finantelor.

Acesta nu este primul aviz pe care DNA il cere in cazul lui Valcov. Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Bogdan Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata, miercurea trecuta, de Senat, fiind inregistrate 97 de voturi "pentru", 48 "impotriva" si cinci abtineri.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost retinut, miercuri dupa-amiaza, de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri.

Judecatorii de la instanta suprema au decis ca Valcov sa fie cercetat in arest la domiciliu, incepand de joi pana in 24 aprilie.