Premierul Victor Ponta sustine ca nu stie nimic despre proiectul unui grup de senatori PSD privind modificarea Codului de Procedura Penala, astfel incat un politician cercetat pentru coruptie sa nu mai poate fi incatusat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"Nu cunosc proiectul de care ma intrebati", a raspuns premierul, intrebat de ziaristi cum comenteaza aceasta initiativa, prezentata in exclusivitate de HotNews.ro.

"Dvs de unde aveti aceasta informatie?", l-a intrebat Victor Ponta pe ziaristul care il intreba.

"Nu cunosc, cand o sa le cunosc o sa va comentez", a mai spus Ponta, usor iritat de intrebarile presei.

Proiectul de lege prevede modificarea legii 135/ 2010 privind Codul de Procedura penala si nu a fost depus inca in Parlament.

Modificarile incep cu articolul 202, referitor la "scopul, conditiile generale de aplicare si categoriile masurilor preventive."

Potrivit initiatorilor, arestarea preventiva se dispune in urmatoarele doua forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Acesta din urma, arestul sever, este un concept nou introdus, care nu exista in vechiul Cod de Procedura Penala.

La art. 208, se introduc doua alineate noi, avand urmatorul cuprins:

"(5) Inculpatul fata de care s-a dispus una din masurile prevazute la art 202 alin (4) lit. a), d) si e), nu este incatusat in nici o imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale, precum si a inculpatilor care s-au opus masurii dispuse.

(6) Masurile luate fata de inculpatul retinut ori arestat, in vederea deplasarii in spatiul public, trebuie sa fie proportionale cu pericolul concret pentru ordinea publica aperciat potrivit art. 223".

O alta modificare vizeaza eliminarea posibilitatii de a dispune arestul la domiciliu pe baza gradului de pericol al infractiunii. Astfel, se propune modificarea art 218, alineatul doi, care elimina "gradul de pericol al infractiunii".

In noua forma, a articolului 218 alinieatul 2 are urmatorul cuprins: "Aprecierea indeplinirii conditiilor prevazute la alin (1) se face tinandu-se seama de (gradul de pericol al infractiunii se elimina) scopul masurii, de sanatatea, varsta, situatia familiala si alte circumstante personale ale inculpatului".