Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, afirma, intr-un interviu acordat agentiei de stiri Agerpres, ca a avut discutii "destul de sincere" cu autoritatile romane pe tema scutului antiracheta, adaugand, insa, ca spera ca oficialii care spun ca sistemul de la Deveselu este doar defensiv cred acest lucru, intrucat Moscova are o opinie diferita. Malginov aminteste, in interviu, ca 2015 este anul aniversarii a 70 de ani de la victoria in Al Doilea Razboi Mondial si se declara "surprins" ca "in ultimul an autoritatile de aici au incercat sa evite sa mentioneze ca am fost impreuna in ultima etapa a celui de-Al Doilea Razboi Mondial". Oficialul rus anunta si deschiderea, in luna mai, a Centrului Cultural Rusesc la Bucuresti.

Oleg Malginov afirma, in interviu, in legatura cu scutul antiracheta: "Cand o parte creeaza un scut antiracheta, potentialul (militar - n.red.) al acesteia creste, iar potentialul celeilalte parti se reduce. Deci aceasta este discrepanta. Am discutat acest lucru. Sper ca autoritatile, oficialii care spun ca acest sistem e doar defensiv cred asta, dar noi avem o parere diferita. Ma aflu aici sa expun si acest punct de vedere autoritatilor, sa spun ca noi nu suntem de acord cu acest lucru".

In interviu, diplomatul rus mai vorbeste despre situatia din Ucraina, despre Transnistria si Republica Moldova, dar si despre relatia politica actuala dintre Romania si Federatia Rusa.

"Avem un schimb de anumite scrisori, felicitari si asa mai departe, dar la nivel politic nu avem contacte. Ceea ce e regretabil, deoarece, acum circa un an si jumatate, aveam planuri destul de bune cu privire la extinderea relatiilor noastre in multe domenii, in sfera politica, economica, culturala, educationala etc. Am avut proiecte de acorduri in anumite sfere care ar putea fi benefice atat pentru Romania, cat si pentru Federatia Rusa, deci nu sunt anulate. Sper. Sunt doar in asteptare. Sunt amanate putin, iar eu lucrez aici pentru a vedea in viitor posibilitatea de a implementa ideile la care am lucrat impreuna mai inainte. (...) Avem contacte printre operatori economici. Relatiile noastre in economie sunt inca destul de active. Speram sa nu obtinem rezultate foarte slabe in 2015, dar 2014 nu a fost rau, nivelul schimburilor comerciale a fost acelasi cu cel inregistrat in anii precedenti."

De asemenea, un alt subiect adus in discutia cu ambasadorul rus vizeaza sansele Romaniei de a atinge independenta energetica:

"Este la latitudinea Romaniei. De ce nu?Depinde de autoritati, depinde de oameni. Aveti resurse, nu numai petrol si gaze, dar si resurse hidro, cele regenerabile, resurse energetice non-traditionale, carbune, o centrala nucleara, asadar, de ce nu? Tara poate face in domeniul acesta ce doreste. Stiu ca aceasta intrebare e pusa in legatura cu exporturile de gaz rusesc catre Romania. Ei bine, daca tara nu are nevoie de gaz, daca ce are este suficient, ce putem sa facem? Daca doriti sa il vindeti mai departe altundeva asta este altceva, dar este normal. Dar sper ca stiti de ce scade cererea la gaz? Desigur, eficienta energetica creste, dar si anumite intreprinderi industriale, ce consumau mult gaz in domeniile industriei grele, metalurgiei, producerii de fertilizant, au fost oprite - asadar si acesta e un motiv", afirma Malginov.