APADOR-CH a solicitat miercuri Avocatului Poporului (AP) sa atace la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) prevederile care le permit parlamentarilor 'sa jongleze' cu ridicarea imunitatii. "APADOR-CH i-a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta articolului 24 din Legea 96/2006, invocata de senatori pentru a justifica lipsa voturilor necesare pentru ridicarea imunitatii parlamentarului Dan Sova. Conform articolului 24 din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, in cazul unei cereri de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului, '', se arata intr-un comunicat al ONG-ului, citat de Mediafax.

Potrivit ONG-ului, acest articol contrazice prevederi din Constitutie potrivit carora legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere, iar legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera.

APADOR-CH sustine ca, potrivit Constitutiei, o hotarare de ridicare a imunitatii parlamentare a unui deputat sau senator ar trebui sa se ia cu votul a jumatate plus unu din totalul parlamentarilor prezenti la sedinta respectiva si nu cu jumatate plus unu din numarul total al acestora.

"Este evident ca articolul 24 al. 4 din Legea 96/2006 nu poate sa modifice Constitutia, prin urmare este neconstitutional, intrucat prevede cerinta unei alte majoritati (mai substantiale) pentru adoptarea unei hotarari a camerei decat majoritatea prevazuta in mod strict in Constitutie, in art. 76 al. 2. Pentru aceste motive APADOR-CH i-a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala privind exceptia de neconstitutionalitate a articolului 24 din Legea 96/2006", se mai arata in comunicatul citat.