Camera Deputatilor a respins, miercuri, modificarea regulamentului propriu, care stabilea ca revocarea presedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, iar cererea de arestare preventiva, retinere trebuie sa fie motivata "in fapt si in drept". Deputatii au votat cu 186 voturi "pentru", 108 abtineri si 4 voturi "impotriva", insa este vorba despre o lege organica, astfel ca erau necesare 198 de voturi favorabile. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, le-a spus, miercuri, deputatilor, dupa ce propunerile de modificare a Regulamentului Camerei au fost respinse, ca spera ca intr-o zi acestia sa inteleaga "eroarea" pe care au facut-o.

Camera DeputatilorFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

"Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine. Am crezut că există o raţiune şi o logică în declaraţiile pe care le faci, fie că eşti partid de opoziţie, fie că eşti partid de guvernare, fie că eşti un partid european şi nu eşti nici la guvernare, nici la opoziţie. Am crezut că, atunci când mergi la televizor şi spui că noi credem că am greşit în perioada în care guvernam şi cele 12 decizii ale Curţii Constituţionale trebuie să le punem în Regulament, nu mai trebuie să avem zone negre, gri, în care nu înţelegem când ne întâlnim, când stabilim, cine stabileşte sancţiunea conflictului de interese sau incompatibilităţii, când se ridică imunităţile şi în cât timp, ce faci în sesiune, ce nu faci în sesiune. Sper ca într-o zi să înţelegeţi eroarea în care aţi fost astăzi", le-a spus Zgonea deputatilor, după respingerea în plen a proiectului de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor.

El a apreciat că în istorie va fi memorat cine anume nu a vrut ca Regulamentul să fie modificat: "Astăzi am arătat oamenilor cine, în ultimii 10 ani, nu a vrut să modificăm Regulamentul. Nu eu sunt cel care spun, ci istoria care a rămas în stenogramă. Îmi pare rău să spun, PNL, am un respect profund pentru el, am lucrat cu el, dar văd în ultima perioadă o schimbare radicală şi o diferenţă între discurs şi realitate pe care nu o înţeleg. Când suntem serioşi ? Când mergem la televizor sau când venim aici şi votăm pe dos ? Presa va spune că parlamentarii de la Cameră nu vor transparenţă şi predictibilitate în ridicarea de imunităţi, conflict de interese sau incompatibilităţi, va spune: , ", a adăugat Zgonea.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca UDMR considera ca majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar ca s-a limitat dreptul la cuvant al deputatilor: "Dreptul la cuvant ne-a fost taiat, noi ne-am inteles. Nu este in interesul parlamentarismului si politica de pumn in gura a majoritatii nu a dat roade de data aceasta".

Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a spus, la randul sau, ca regulamentul a fost respins din cauza unei" incapatanari" de a amana aceasta dezbartere pentru o saptamana.

"Din pacate, s-a respins regulamentul din cauza unei incapatanari de a amana dezbaterea cu o saptamana. Dezbaterea a fost jenanta, nimeni nu a inteles despre ce este vorba, e pacat de partile bune. Suntem dispusi sa ne asezam la masa sa discutam", a afirmat Orban.

La randul sau, liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a apreciat ca motivele invocate de deputatii UDMR si PNL care s-au abtinut la vot reprezinta "doua incercari jenante de a sustine motive care nu exista".

"Nu s-a dorit transparenta pentru ca nu v-a impiedicat nimeni sa vorbiti, n-ati dorit ca deciziile CC sa fie prinse si nici transparentizarea procedurilor in cazul cererilor justitiei. Este un santaj minor, mi-ati votat doar doua din cinci. Vom relua discutiile, nu au fost duse la bun sfarsit pentru niste ambitii stupide", a spus Neacsu.

Acest vot are loc dupa ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentara, eliminand faptul ca cererile de arestare preventiva, retinere si perchezitie a deputatului trebuie sa cuprinda motive temeinice si concrete si introducand faptul ca aceste cereri trebuie motivate "in fapt si in drept", punand in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Regulamentul respins mai prevedea si termene in cazul cererilor de incepere de urmarire penala a unui deputat fost ministru, astfel incat Comisia juridica trebuie sa prezinte Biroului Permanent in 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.

O modificare a regulamentului care a cazut la vot prevedea ca presedintele Camerei va putea fi revocat inainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminandu-se posibilitatea revocarii acestuia la schimbarea majoritatii.

Regulamentul instituia si ora primului ministru odata pe luna, la inceptul fiecarei luni calendaristice si faptul ca deputatilor absenti nemotivati li se va retine 1% din indemnizatia bruta.

Si in in timpul dezbaterilor, reprezentantii PNL criticau modificarile la regulament, viceliderul grupului Tinel Gheroghe aratand ca acestea sunt "ca in gimnastica, impuse de PSD" si ca prevederea privind revocarea presedintelui nu apartine PNL, ci PSD. El a mai spus ca PNL sustinea ca asupra cererilor de arestare preventiva si de retinere sa fie dat un vot deschis, nu secret.

Ludovic Orban a spus ca PNL nu a cazut niciodata de acord cu articolele care se refera la procedurile de imunitate parlamentara si la revocarea presedintelui Camerei.

Presedintele Camerei Valeriu Zgonea a afirmat, insa, ca modificarile regulamentului arata o vointa politica si ca sunt doar doua cazuri in care nu exista consens. "Este important ca in proportie de 90% am cazut de acord, in rest, cine a avut dreptate, cine a fost primul nu conteaza. Modificarile acopera o gaura pe care am avut-o in regulament de an de zile. Uitandu-ma la ce se intampla la Senat, aceasta Camera este cu multi pasi inainte in reforma decat Senatul", a afirmat atunci Zgonea.