Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor a fost retrimis, miercuri, de plen, la Comisia pentru regulament, pana la ora 14,00, pentru ca membrii acesteia sa mai faca unele modificari, anunta Agerpres. Proiectul este contestat de PNL si o parte a societatii civile pentru ca institutie o superimunitate pentru deputati.

Deputatii si-au pregatit terenul pentru a se putea apara mai bine in fata procurorilor anticoruptie, modificand Regulamentul Camerei Deputatilor, astfel incat procedura de incuviintare a arestarii preventive sa fie mult mai grea, potrivit gandul.info.

Astfel, membrii Camerei vor ca toate cererile venite de la DNA sa contina toate "motivele concrete si temeinice", modificare pe care, de altfel, parlamentarii au mai incercat sa o introduca in urma cu doi ani si pe care Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala.

In motivarea data de CCR in 2013 se arat ca, intr-o astfel de varianta, comisia juridica s-ar transforma intr-o instanta de judecata. Aceleasi prevederi ar urma sa se aplice si in cazul cererilor de incepere a urmaririi penale a ministrilor-parlamentari, scrie sursa citata.

Rezultatul votului asupra propunerii de retrimitere pentru cateva ore la comisie, care a apartinut presedintelui Camerei, a fost 101 voturi pentru, 12 abtineri si 64 voturi impotriva.

Valeriu Zgonea a mentionat ca, in proiectul de Regulament al Camerei Deputatilor, Comisia pentru regulament trebuie sa includa o decizie a Curtii Constitutionale.

PNL si UDMR au cerut retrimiterea proiectului la comisie pentru o saptamana.

Noul Regulament prevede printre altele ca, prin votul secret al majoritatii deputatilor prezenti in plen, poate fi ridicata masura retinerii unui deputat in urma unei infractiuni flagrante atunci cand Camera constata ca nu exista temei.

O alta prevedere este ca in cazul cererilor de retinere, arestare sau perchezitie a deputatilor, Comisia juridica trebuie sa intocmeasca raport in termen de cel mult trei zile, iar plenul trebuie sa decida asupra raportului in cel mult cinci zile de la depunerea lui in Biroul permanent. Aceste cereri se adreseaza de catre ministrul Justitiei presedintelui Camerei Deputatilor pentru a fi supuse aprobarii plenului Camerei, iar cererea trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si "motivele concrete si temeinice" care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei.