EXCLUSIV Cum vei putea sa-ti trimiti votul prin plic/ Comisia de Cod Electoral discuta miercuri proiectul votului prin corespondenta

de D.Tapalaga     HotNews.ro
Marţi, 24 martie 2015, 18:22 Actualitate | Politic


Torino a votat dupa multe ore
Foto: USER UPLOADED
 documente
Comisia de Cod electoral se va reuni din nou, miercuri, si va lua in discutie proiectul votului prin corespondenta anuntat de liberali, a declarat deputatul PSD in Comisia speciala, Gabriela Podasca, intr-un interviu pentru HotNews.ro. PNL a anuntat luni, 16 martie, ca a adoptat in interiorul partidului acest proiect de lege. Potrivit documentului, obtinut de HotNews.ro, votul corespondenta poate fi exprimat in cadrul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare, alegerilor pentru Parlamentul European si refendumului national. (Vezi proiectul integral in documentul atasat)

"Maine ne vom intalni din nou in cadrul Comisiei si probabil vom analiza, intai pe principii si ulterior forma finala o va lua ca si text", a declarat Podasca pentru HotNews.ro. Pana acum, din pachetul de legi electorale a fost adoptata si trimisa la promulgare deja legea finantarii partidelor politice. Alte doua legei - legea alegerilor locale si legea partidelor - sunt pe circuit parlamentar. In Comisia de Cod mai urmeaza sa fie luata in discutie legea alegerilor parlamentare.

Potrivit proiectului de lege referitor la votul prin corespondenta elaborat de PNL si obtinut de HotNews.ro, pot exercita votul prin corespondenta cetatenii romani cu drept de vot in conditiile legislatiei romane care au domiciliul sau resedinta in strainatate si au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

Cele mai importante prevederi:

"Optiunea de a isi exprima votul prin corespondenta se poate manifesta dupa anuntarea datei de organizare a scrutinului, dar nu mai tarziu de 45 de zile inainte de data organizarii scrutinului electoral in cazul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare si a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 20 de zile in cazul referendumului national.

Pentru fecare scrutin in parte, Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului de Interne si a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei, intocmeste un registru electoral al alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza pentru exercitarea votului prin corespondenta.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta trebuie sa adreseze in acest sens o cerere scrisa de inscriere catre Autoritatea Electorala Permanenta. Cererea poate fi depusa sau trimisa prin posta la sediul Autoritatii Electorale Permanente sau la sediul misiunii diplomatice a Romaniei din statul de domiciliu sau resedinta sau al oficiului consular al Romaniei in a carei/a carui circumscriptie consulara acestia isi au domiciliul sau resedinta care au obligatia de a trimite cererile catre Autoritatea Electorala Permanenta in termen de maxim 3 zile de la expirarea perioadei prevazute la alin (2)

Dupa ramanerea definitiva a Registrului alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza pentru exercitarea votului prin corespondenta Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Ministerului de Interne, va proceda la radierea din listele electorale permanente a cetatenilor cuprinsi in Registru, acolo unde este cazul.

Certificatul de alegator este un document prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta, ce atesta faptul ca cetateanul roman care il detine este cel care a exprimat votul prin corespondenta si care asigura unicitatea votului prin corespondenta.

Modelul si continutul certificatului de alegator sunt stabilite prin Hotarare a Guvernului la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, cel mai tarziu la data convocarii scrutinului electoral, respectiv a referendumului national."

Documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta

(1) In vederea exercitarii votului prin corespondenta sunt necesare urmatoarele documente:
a) buletinul de vot;
b) certificatul de alegator;
c) un plic alb, neinscriptionat, in care va fi introdus buletinul de vot, aceasta fiind astfel secretizat;
d) declaratie pe proprie raspundere a alegatorului ca optiunea sa electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost afectat;
e) un sigiliu autocolant care va fi aplicat pe plicul alb, dupa ce a fost introdus buletinul de vot, pentru a securiza sigilarea acestuia;
f) un timbru autocolant, cu elemente de securizare, pe care este imprimat cuvantul "VOTAT"
g) instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta;
h) plic pentru returnarea corespondentei, care va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa Biroului Electoral al circumscriptiei electorale pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate;
Modelul elementelor prevazute la lit. d), e), f) si g) sunt stabilite prin Hotarare a Guvernului la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, cel mai tarziu la data convocarii scrutinului electoral, respectiv a referendumului national.
(2) Autoritatea Electorala Permanenta  va transmite fiecarui cetatean roman inscris in registrul electoral documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta si plicul prevazut la litera g), cu cel putin 15 zile inainte de data organizarii scrutinului electoral in cazul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare si a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 7 zile in cazul referendumului national.
(3) Autoritatea Electorala Permanenta va contracta, in vederea operatiunilor prevazute la alin (2), unul sau mai multi operatori postali care sa indeplineasca cel putin urmatoarele conditii
a) expedierea catre alegator sa se faca cu confirmare de primire
b) plicul prevazut la alin (1) lith) sa fie pretimbrat sau sa asigure returnarea gratuita a corespondentei de catre alegator, recomandata cu confirmare de primire de catre alegator.
c) sa asigure un timp de livrare care sa se incadreze in termenele prevazute de prezenta Lege
Procedura de selectie se face prin derogare de la prevederile Legii nr... privind achizitiile publice
(4)  Un plic nu poate contine decat documentele unui singur alegator.
(5)  Costurile aferente expedierii catre alegator a documentelor necesare exercitarii votului prin corespondenta de catre cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt suportate din bugetul Autoritatii Electorale Permanente destinat procesului de votare in strainatate.
(6) Guvernul va asigura prin alocatie bugetara, finantarea operatiunilor desfasurate de Autoritatea Electorala Permanenta, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2219 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Sa vedem in Teleorman (Marţi, 24 martie 2015, 18:27)

  emil bobu [utilizator]

  cum stau zombii lui Dragnea la panda pe la oficiile postale...

  "Nu-i asa ca nu votezi prin posta, frate? Hai ca avem noi o urna aici..."
  • +2 (2 voturi)    
   PSD si PNL vor face totul ca acest lucru sa nu fie (Marţi, 24 martie 2015, 19:21)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Aceste partide sunt macinate de penali si de coruptie. Stiu ca nu mai sunt o alternativa pentru electorat si doar galetile si mita le mai salveaza sa nu dispara deocamdata. PMP prin Eugen Tomac are acest proiect de foarte mult timp, e semnat de mii de cetateni dar nu e luat in seama caci vor taraganarea lor si apoi prin confuzie sa dea vina unii pe altii ca nu poate fi promovat. Mi-e scarba!
   • 0 (0 voturi)    
    vot (Miercuri, 25 martie 2015, 15:55)

    Dragos [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    tolomac are un proiect in care nici el nu crede.+Asa cum este Romania organizata...avem si alegeri in doua tururi nu se poate implementa votul prin corespondenta, despre votul electronic ..basarabeanul penal nici nu stie ce inseamna ...mai minte si populatia...votul electronic inlocuieste urna si buletinul de vot cu un ecran electronic in sectia de votare. Romanii vor vot online. Care este alta masina ...seamana la sunet dar nu inseamna acelasi lucru.
 • +2 (2 voturi)    
  Excelent (Marţi, 24 martie 2015, 18:33)

  SRA [anonim]

  Din nou Romanii inventeaza apa calda si caloriferul !

  Modelul elvetian cel mai usor de inteles si implemntat costul aproape gratuit !
  • +3 (3 voturi)    
   Detaliaza, te rog! (Marţi, 24 martie 2015, 19:02)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Vorbeste despre el.
   Elvetia din punct de vedere politic e o necunoscuta.
   Nu stim primul ministru, nici seful statului.
   Stim folclorul popular, ala cu bancile si secretul bancar, ceasurile si vacuta Milka.
   Multumesc.
   • -1 (3 voturi)    
    MILKA (Marţi, 24 martie 2015, 20:38)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

    Este vacuta americana!
 • +2 (2 voturi)    
  . (Marţi, 24 martie 2015, 19:09)

  Marius Muntean [utilizator]

  Dar certificatul de cosmonaut nu ne trebuie?
 • +3 (3 voturi)    
  Obiectie! (Marţi, 24 martie 2015, 19:39)

  Sthelian [utilizator]

  Prin aceasta lege Constitutia este incalcata flagrant in prevederea privind egalitatea cetatenilor. Prin aceste noi articole unii devin "mai egali decit altii."
  Votul prin corespondenta trebuie prevazut pentru toti cetatenii romani, nu numai pentru cetatenii cu domiciliul in strainatate.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 martie 2015, 5:42)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Vot electronic.... (Miercuri, 25 martie 2015, 12:37)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui

   Vot electronic asa cum se gindesc multi inca nu exista nicaieri. Vorbim de vot electronic la distanta.
   Exista din ce stiu eu vot electronic in Belgia, care inseamna un vot in sectia de votare care nu e pe hirtie si in acelasi mod in citeva state in SUA.
 • +1 (1 vot)    
  vot prin corespondenta (Miercuri, 25 martie 2015, 10:36)

  Dragos [anonim]

  Din pacate vad ca un prost (in cazul de fata sunt mai multi) arunca o piatra in apa...
  Romania asa cum a fost ,,construita,, politic de bolsevistul iliescu nu poate avea vot prin corespondenta. Nu exista nici o tara care sa aiba doua tururi de scrutin in care sa se poata vota prin corespondenta. Cele 45 de zile cum se vor inghesui in 14?(diferenta dintre turul 1 si turul 2).
  Cat despre o alta prostie care circula de ceva vreme.
  Stie oare cineva ce inseamna vot electronic?
  Romanii vot vot ONLINE ...votul electronic inseamna cu totul altceva si sigur nimeni nu doreste asta.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai nu e vorba de prezidentiale! (Miercuri, 25 martie 2015, 12:43)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Dragos

   In Romania sistemul de vot e tare complicat.
   Pe lista la consiliile locale si judeteme, uninominal pur intr-un tur la primari si sefi de consilii judetene, un uninominal ciudat la parlamentare si uninominal in 2 tururi la prezidentiale.
   Scandalul si ce intereseaza indeosebi pe cei din strainatate a fost pentru prezidentiale.
   Dar ei incep cu chestiile neinteresante.
   Nu vor sa dea o lege generala pentru toate tipurile de alegeri, cu un sistem electoral coerent...
   Si asta face parte din manevrele de aburire si inducere in eroare.
   • 0 (0 voturi)    
    vot (Miercuri, 25 martie 2015, 15:51)

    Dragos [anonim] i-a raspuns lui Sthelian

    Sthelian, aici este si marea prostie...nu pti da legi pentru unii , ceilalti ce fac? ..se uita ?.Legile se fac pentru toti cetatenii indiferent de locatie, sange sau mai stiu eu altceva.
    Dar daca un prost din Basarabia incurca o democratie reala cu cea trait el la el acasa si o spune ..mai conduce si un partid politic...daca ar fi ramas decat el era ok ...dar mai vin si altii...si ei continua cu prostia ..o fac si mai mare...si uite asa din prost in prost ne dam seama cam din cine este formata toata clasa politica din Romania...
    • 0 (0 voturi)    
     Pe rind! (Miercuri, 25 martie 2015, 18:12)

     Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Dragos

     1. De acord ca trebuie un sistem de vot unitar?
     Personal sunt pentru cel uninominal pur cu 2 tururi la presedinte si primar.
     Sunt pentru eliminarea consiliilor judetene. Exista prefectura. Judetul nu ia nici un impozit, deci n-au nici o autoritate morala sa imparta niste bani. O data indepartata aceasta pegra- consiliul judetean, multe vor merge ceva mai bine.
     2. Mai sus rugam pe cineva sa detalieze despre sistemul de vot elvetian. Cineva m-a luat la misto cu vaca Milka. Am mai scris/propus ca cei din afara sa impartasesca cite ceva din viata politica de acolo. Nimeni n-a facut-o.
     3. Politicienii romani si cei din consulate si ambasade nu iubesc pe cei din strainatate. De ce? Pai nu prea mai sunt controlabili.
     4. Comunistii nu vor pleca de la putere decit daca vor fi omoriti. Va rog sa va uitati inapoi. Ei asa au cucerit puterea, eliminind tovarasii de drum si ajutorul primit. Si sunt comunisti, altfel n-ar trece de la un "partid" la altul numai pentru a fi conducatori.
     5. Acum se mimeaza puterea si opozitia.
 • 0 (0 voturi)    
  Deocamdaca nu se vand plicuri :) (Miercuri, 25 martie 2015, 11:12)

  CititorulComentator [utilizator]

  Asa ca mai vedem.
 • +1 (1 vot)    
  Primar din primul tur (Miercuri, 25 martie 2015, 13:45)

  florin [anonim]

  De ce nu protesteaza nimeni fata de alegerea primarilor dintr-un singur tur ?
  Mass media plange pt votul electronic, dar de lipsa democratiei in alegerea primarilor nici macar nu se aminteste.
  • 0 (0 voturi)    
   vot (Miercuri, 25 martie 2015, 15:52)

   dragos [anonim] i-a raspuns lui florin

   Nu se numeste vot electronic ...romanii vor vot online.
   Votul electronic inlocuieste urna si hartia de vot cu un ecran...atat
 • 0 (0 voturi)    
  Coruptie (Miercuri, 25 martie 2015, 14:34)

  gigi de la sculerie [anonim]

  Dragi copii, este foarte important cine face implementarea acestui proiect numit vot prin corespondenta.
  Oare prin ce offshore-uri vor fi fost facute firmele care vor face softul si cine le controleaza?
  Cine are incredere in legi facute de politicieni penali?
 • 0 (0 voturi)    
  Vot Electronic (Miercuri, 25 martie 2015, 18:35)

  Kostache [anonim]

  Votul electronic ar putea functiona binisor. Nu are nici un sens sa se introduca un vot prin corespondenta cu posta clasica, plic si factor postal. Ar fi un fiasco, ne-am preface ca ne aflam in treaba.
  • 0 (0 voturi)    
   Vot electronic (Miercuri, 25 martie 2015, 19:19)

   Kostache [anonim] i-a raspuns lui Kostache

   Ca sa nu existe vreo indoiala/confuzie: vot electronic=vot online


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by