Comisia de Cod electoral se va reuni din nou, miercuri, si va lua in discutie proiectul votului prin corespondenta anuntat de liberali, a declarat deputatul PSD in Comisia speciala, Gabriela Podasca, intr-un interviu pentru HotNews.ro. PNL a anuntat luni, 16 martie, ca a adoptat in interiorul partidului acest proiect de lege. Potrivit documentului, obtinut de HotNews.ro, votul corespondenta poate fi exprimat in cadrul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare, alegerilor pentru Parlamentul European si refendumului national.(Vezi proiectul integral in documentul atasat)

Torino a votat dupa multe oreFoto: USER UPLOADED

"Maine ne vom intalni din nou in cadrul Comisiei si probabil vom analiza, intai pe principii si ulterior forma finala o va lua ca si text", a declarat Podasca pentru HotNews.ro. Pana acum, din pachetul de legi electorale a fost adoptata si trimisa la promulgare deja legea finantarii partidelor politice. Alte doua legei - legea alegerilor locale si legea partidelor - sunt pe circuit parlamentar. In Comisia de Cod mai urmeaza sa fie luata in discutie legea alegerilor parlamentare.

Potrivit proiectului de lege referitor la votul prin corespondenta elaborat de PNL si obtinut de HotNews.ro, pot exercita votul prin corespondenta cetatenii romani cu drept de vot in conditiile legislatiei romane care au domiciliul sau resedinta in strainatate si au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

Cele mai importante prevederi:

"Optiunea de a isi exprima votul prin corespondenta se poate manifesta dupa anuntarea datei de organizare a scrutinului, dar nu mai tarziu de 45 de zile inainte de data organizarii scrutinului electoral in cazul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare si a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 20 de zile in cazul referendumului national.

Pentru fecare scrutin in parte, Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului de Interne si a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei, intocmeste un registru electoral al alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza pentru exercitarea votului prin corespondenta.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta trebuie sa adreseze in acest sens o cerere scrisa de inscriere catre Autoritatea Electorala Permanenta. Cererea poate fi depusa sau trimisa prin posta la sediul Autoritatii Electorale Permanente sau la sediul misiunii diplomatice a Romaniei din statul de domiciliu sau resedinta sau al oficiului consular al Romaniei in a carei/a carui circumscriptie consulara acestia isi au domiciliul sau resedinta care au obligatia de a trimite cererile catre Autoritatea Electorala Permanenta in termen de maxim 3 zile de la expirarea perioadei prevazute la alin (2)

Dupa ramanerea definitiva a Registrului alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza pentru exercitarea votului prin corespondenta Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Ministerului de Interne, va proceda la radierea din listele electorale permanente a cetatenilor cuprinsi in Registru, acolo unde este cazul.

Certificatul de alegator este un document prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta, ce atesta faptul ca cetateanul roman care il detine este cel care a exprimat votul prin corespondenta si care asigura unicitatea votului prin corespondenta.

Modelul si continutul certificatului de alegator sunt stabilite prin Hotarare a Guvernului la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, cel mai tarziu la data convocarii scrutinului electoral, respectiv a referendumului national."

Documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta

(1) In vederea exercitarii votului prin corespondenta sunt necesare urmatoarele documente:

a) buletinul de vot;

b) certificatul de alegator;

c) un plic alb, neinscriptionat, in care va fi introdus buletinul de vot, aceasta fiind astfel secretizat;

d) declaratie pe proprie raspundere a alegatorului ca optiunea sa electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost afectat;

e) un sigiliu autocolant care va fi aplicat pe plicul alb, dupa ce a fost introdus buletinul de vot, pentru a securiza sigilarea acestuia;

f) un timbru autocolant, cu elemente de securizare, pe care este imprimat cuvantul "VOTAT"

g) instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta;

h) plic pentru returnarea corespondentei, care va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa Biroului Electoral al circumscriptiei electorale pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate;

Modelul elementelor prevazute la lit. d), e), f) si g) sunt stabilite prin Hotarare a Guvernului la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, cel mai tarziu la data convocarii scrutinului electoral, respectiv a referendumului national.

(2) Autoritatea Electorala Permanenta va transmite fiecarui cetatean roman inscris in registrul electoral documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta si plicul prevazut la litera g), cu cel putin 15 zile inainte de data organizarii scrutinului electoral in cazul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare si a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 7 zile in cazul referendumului national.

(3) Autoritatea Electorala Permanenta va contracta, in vederea operatiunilor prevazute la alin (2), unul sau mai multi operatori postali care sa indeplineasca cel putin urmatoarele conditii

a) expedierea catre alegator sa se faca cu confirmare de primire

b) plicul prevazut la alin (1) lith) sa fie pretimbrat sau sa asigure returnarea gratuita a corespondentei de catre alegator, recomandata cu confirmare de primire de catre alegator.

c) sa asigure un timp de livrare care sa se incadreze in termenele prevazute de prezenta Lege

Procedura de selectie se face prin derogare de la prevederile Legii nr... privind achizitiile publice

(4) Un plic nu poate contine decat documentele unui singur alegator.

(5) Costurile aferente expedierii catre alegator a documentelor necesare exercitarii votului prin corespondenta de catre cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt suportate din bugetul Autoritatii Electorale Permanente destinat procesului de votare in strainatate.

(6) Guvernul va asigura prin alocatie bugetara, finantarea operatiunilor desfasurate de Autoritatea Electorala Permanenta, in conformitate cu prevederile prezentei legi.