Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romania "a ratat" Consiliul European de la Bruxelles, in privinta Uniunii energetice, pentru ca a lasat sa mearga dezbaterea fara a cere si interconectarea tarilor din aparatul estic.

Traian Basescu a declarat, sambata, la Conferinta Regionala a PMP de la Timisoara, ca urmareste evolutia politica atat pe scena nationala, cat si pe cea externa si ca una dintre concluziile trase la finalul Consiliului European de la Bruxelles afecteaza Romania, transmite Mediafax.

"In ceea ce priveste Uniunea energetica, aici s-au facut abordari generale care vizeaza crearea pietei unice energetice si dimensiunile acestei piete sunt securitatea energetica si solidaritate si incredere intre membrii UE. Un alt pilon important este ca nicio tara sa nu fie fara gaze sau energie. Sunt tari izolate, cum ar fi Portugalia sau Spania sau, de ce nu, Republica Moldova, care nici macar nu a fost pomenita. Eficienta energetica este un alt pilon al politicii energetice a UE, precum si reducerea emisiilor de carbon. Unde cred eu ca Romania a ratat la acest Consiliu? A lasat sa mearga dezbaterea fara a cere si interconectarea tarilor din aparatul estic. Era de importanta majora ca Republica Moldova sa aiba perspectiva la piata unica energetica, cu atat mai mult cu cat noi am inceput acest proces. Odata introdus in concluziile Consiliului European, ar fi existat si beneficii. Ce am facut pana acum a fost pe bani romanesti. Romania trebuia sa se gandeasca si la fratii de peste Prut", a declarat Traian Basescu.

Fostul presedinte a spus ca garanteaza ca, daca ar fi fost prezent la Consiliul European de la Bruxelles, o astfel de mentiune exista in capitolul de concluzii.

"Va garantez ca, daca as fi fost la aceasta sedinta, o astfel de mentiune exista in concluzii. Vreau sa spun de ce este riscanta aceasta: pentru ca este vorba de pret, iar cei care au introdus aceasta formulare sunt cei care beneficiaza de preturi mai mici din partea Federatiei Ruse. Sunt tari care cumpara mia de metri cubi cu 300 de dolari si tari care cumpara mia de metri cubi cu 400 de dolari, in UE. Cei care cumpara cu 300 de dolari fac un joc median in raport cu Federatia Rusa. Asta ne demonstreaza inca o data ca, din punct de vedere politic, Gazpromul e mai puternic decat Armata Rosie. Iata ca acum s-a demonstrat, prin includerea in Consiliu a acestui factor perturbator. E un element care ne va face sa negociem pe sub masa cu Federatia Rusa pentru gaze mai ieftine. Cu ce tupeu ne cere cineva astazi sa liberalizam pretul la gaze?", a spus fostul sef al statului.

Traian Basescu a subliniat ca Romania are obligatia sa faca in asa fel incat sa se revina asupra acestui subiect.

"Solutia corecta era ori pentru Uniunea Europeana sa se negocieze un singur pret de catre Comisia Europeana in relatia cu Federatia Rusa, ori fiecare stat prezinta contractul de achizitie de gaze de la Gazprom la Comisia Europeana, care sa fie singura care sa poata sanctiona eventualele incorectitudini in negociere. Va asigur ca acolo unde preturile sunt mici exista si concesii facute Federatiei Ruse, iar pentru Romania concesiile sunt la fel de daunatoare ca amenintarile militare care sunt in Transnistria sau Ucraina", a sustinut Basescu.