Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a atras sambata atentia colegilor de partid ca turul doi al alegerilor prezidentiale inseamna emotie si a aratat ca a gresit considerand, la fel ca si Adrian Nastase, ca aceste alegeri se castiga doar cu ratiune.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am mai gresit un lucru, ca si Adrian Nastase in 2004, crezand ca alegerile prezidentiale se castiga doar cu ratiune, cu prezentarea a ceea ce ai facut. Nu-i adevarat. Turul doi inseamna emotii, inseamna vot contra stanga si da, am facut aceeasi greseala. Si eu daca traiam in strainatate si vedeam la televizor ce-i la sectiile de vot as fi venit sa votez contra lui Ponta, ca el e de vina pentru ceea ce s-a intamplat. Daca si eu citeam cu doua zile inainte de turul doi ca Ponta si Tariceanu vor sa renunte la cota unica as fi venit la vot sa nu-mi opreasca cota unica", a spus Ponta la Consiliul National PSD.

El a adaugat ca o alta tema de campanie negativa la adresa sa a fost "Ponta baga Romania in Rusia".

"Daca as fi vazut la televizor ca ii spune unui ministru, o doamna pe care o apreciez si o iubesc, 'Fa Doino', as fi spus cum sa aleg presedinte pe cineva...? Deci va rog sa ne gandim foarte bine ca trebuie sa avem realizari, trebuie sa avem proiecte, dar nu trebuie sa uitam in special turul doi al alegerilor intotdeauna este cu emotii. Si in 2019 daca vrem sa castigam atunci trebuie sa intelegem acest adevar cu care ne-am confruntat de fiecare data in alegerile din turul doi. Imi cer iertate tuturor celor care s-au considerat lezati de ceea ce au vazut, de ceea ce am gresit, dar nu vreau sa uit un lucru: in 16 noiembrie, atunci cand am pierdut, peste 5 milioane de concetateni ai mei au venit si au votat un candidat la 42 de ani pentru functia de presedinte. Vreau sa le multumesc tuturor, vreau sa le spun ca daca nu am renuntat la functia de prim-ministru si la cea de presedinte al PSD, a fost tocmai la gandul ca acei oameni de-abia atunci vor fi dezamagiti, vor spune:' Noi am venit sa votam si tu dai bir cu fugitii'", a mai spus presedintele PSD.

De asemenea, el le-a cerut liderilor partidului sa nu se "jeleasca", pentru ca au primit o responsabilitate de la cetateni si a afirmat ca este o greseala faptul ca el, ca si Adrian Nastase, a dorit unitate, tinandu-i la un loc pe oameni ca Mircea Geoana sau Marian Vanghelie.

"Fac un apel la liderii partidului, incepand cu mine. N-are rost sa ne plangem, sa ne jelim. Ce sa fac? Sa zic ca socru-meu e urmarit, cumnatul meu, mama mea? In momentul in care am intrat in politica mi-am asumat aceste lucruri, familia mea a fost alaturi de mine, tin cel mai mult la ea, iar orice fel de incercare de acest fel ma face doar mai puternic. Si vreau sa va rog pe toti sa nu ne plangem niciodata si sa ne ducem mai departe sarcina, functia, responsabilitatea pentru care nimeni nu ne-a obligat, pe care ne-am dorit-o si cu care oamenii ne-au investit. Asa incat sa nu ne lamentam, sa mergem mai departe si sunt convins ca se va face dreptate si ca noi vom castiga pentru ca avem dreptate. (...) Daca ne e frica de faptul ca vor sa va fie frica, putem sa mergem mai departe si putem sa ne facem treaba fata de oameni. Daca vrem sa mergem mai departe sa castigam, trebuie sa intelegem ce am gresit. Si ma aflu in fata Consiliului National, nu la o emisiune de televiziune, nu intr-o discutie cu prieteni, sunt foarte constient deja de lucrurile gresite pe care le-am facut, sunt foarte constient ca in ultimii trei ani m-am ocupat mult prea mult de guvern si prea putin de familia politica ce m-a trimis acolo. Si e valabil pentru toti ministrii, pentru toti cei care au functii importante", a afirmat Ponta la Consiliul National al PSD.

El a adaugat ca a avut, ca predecesorii sai, "obsesia solidaritatii". "Cred ca a fost o greseala si platesc acest pret si multi dintre dvs. aveti dreptate sa-mi reprosati ca in 2011 trebuia sa-i las acolo unde erau si pe Mircea Geoana si pe Marian Vanghelie, ar fi fost mult mai bine pentru partid si pentru noi. Solidaritatea si unitatea trebuie facuta in jurul unor principii si atunci cand abdicam de la acele principii doar sa fim toti impreuna platim un pret. Aveti ocazia in perioada urmatoare sa tineti aproape de partid pe toti cei care sunt cu adevarat, cred si sunt dedicati ideilor acestui partid, iar pe cei care sunt doar din interes, din oportunism, din lacomie, alaturi de noi, invatati din greseala mea si indepartati-i ca sa nu va para rau mai tarziu, asa cu imi pare mie acuma. Sunt convins ca puteti face lucrul acesta la comune, la orase, la organizatiile noastre judetene, peste tot. Si atunci o sa fim un partid mai puternic si mai unit decat am fost", a spus Victor Ponta.

Premierul a tinut ca sublinieze ca nu se bucura de raul nimanui. "Cred in Dumnezeu si cred ca Dumnezeu te pedepseste daca te bucuri de raul altuia. Nu-mi place sa vad adversari politici care ajung cu catuse. Trebuie sa raspunda daca au gresit. Dar cred in dreptate si credem ca dreptatea si justitia trebuie sa fie egale pentru toti, sa nu existe o dreptate si o justitie pentru pesedisti, alta pentru penelisti, alta pentru pedelisti, sa fie una singura si cei vinovati trebuie sa plateasca. Si nu ma bucur de raul niciunui om, ma bucur de raul d-lui Basescu, pentru ca nu-l consider exact un om. Il consider un rau pentru Romania si cred ca oamenii vor dreptate cu adevarat pana la capat si poate ca in perioada urmatoare li se va face dreptate", a mai spus presedintele PSD.