Deputatul liberal Gigel Stirbu, presedintele Comisiei de Cultura a Camerei, a transmis o scrisoare deschisa presedintilor partidelor politice in care le cere sprijinul pentru ca toti romanii sa-si sarbatoreasca Ziua Independentei pe 10 mai, prin adoptarea unui proiect de lege in acest sens saptamana viitoare.

Gigel StirbuFoto: cdep.ro

"Va adresez rugamintea de a face posibil ca pe data de 10 mai toti romanii sa-si sarbatoreasca Ziua Independentei. Putem fi cu totii de acord ca Ziua Independentei se cuvine a fi celebrata in chiar ziua in care faptuitorii acesteia si-au dorit ca ea sa fie sarbatorita. La 25 de ani de la caderea comunismului, ne putem permite sa renuntam la temerea ca Ziua Nationala de 1 Decembrie ar putea fi pusa cumva in umbra de recunoasterea oficiala a Zilei Independentei. Dimpotriva, la fel cum independenta Romaniei a creat premisele si a generat fortele necesare pentru realizarea Marii Uniri, la fel, celebrarea Zilei Independentei potenteaza si pune in valoare Ziua Nationala a Romaniei", scrie Stirbu.

Redam integral scrisoarea deschisa:

"Romania democrata are astazi propriul sau drum in Europa si in lume, pe care inainteaza mai repede sau mai incet, mai optimista sau mai impovarata, dar independenta si demna.

E greu pentru o tara care a reinstaurat democratia de 25 de ani sa-si rezolve toate disputele, sa-si corecteze toate erorile savarsite de-a lungul istoriei recente, sa fie in deplina armonie cu sine insasi si cu cetatenii sai. Insa catre asta tindem cu totii, indiferent din ce partid facem parte si indiferent de modalitatile pe care credem de cuviinta sa le utilizam in acest scop.

Un lucru insa, care depinde in aceeasi masura de noi toti, ne poate ajuta sa dam romanilor siguranta ca destinul Romaniei depinde numai de romani. Va adresez rugamintea de a face posibil ca pe data de 10 mai toti romanii sa-si sarbatoreasca Ziua Independentei. Putem fi cu totii de acord ca Ziua Independentei se cuvine a fi celebrata in chiar ziua in care faptuitorii acesteia si-au dorit ca ea sa fie sarbatorita.

In data de 10 mai 1877, conducatorul statului roman, principele Carol I, a semnat proclamatia ¬Independenta absoluta a Romaniei¬, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi inainte, actul fusese citit in Parlament, de catre Mihail Kogalniceanu si votata de catre reprezentantii celor doua Camere.

La 25 de ani de la caderea comunismului, ne putem permite sa renuntam la temerea ca Ziua Nationala de 1 Decembrie ar putea fi pusa cumva in umbra de recunoasterea oficiala a Zilei Independentei. Dimpotriva, la fel cum independenta Romaniei a creat premisele si a generat fortele necesare pentru realizarea Marii Uniri, la fel, celebrarea Zilei Independentei potenteaza si pune in valoare Ziua Nationala a Romaniei.

Suntem singura dintre tarile europene, care au fost in situatia de a-si declara independenta, care nu are, in mod oficial, o zi a independentei. Depinde doar de noi sa intram in randul tarilor europene si cu acest fapt, dar, mai important, depinde doar de noi sa redam cetatenilor splendoarea sarbatorii Zilei Independentei Romaniei.

Marti, 24 martie, Proiectul de Lege privind declararea zilei de 10 mai Ziua Independentei Romaniei va intra in dezbaterea Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor. Va solicit sprijinul pentru ca acest proiect sa fie aprobat marti in Comisie, sa ajunga cu celeritate in plen si sa fie votat de catre toate fortele politice.

Consider ca pentru tanara democratie romana un vot unanim dat in favoarea declararii zilei de 10 mai Ziua Independentei Romaniei ar reprezenta dovada asumarii valorilor perene ale natiunii romane. Acest vot istoric ar putea readuce credibilitatea Parlamentului, o institutie din ce in ce mai controversata.

In speranta ca pe 10 mai 2015 romanii vor sarbatori pentru prima data dupa lungul calvar comunist, Ziua Independentei Romaniei, va adresez expresia consideratiei mele."