Durata totala a controlului judiciar nu poate depasi, in cursul judecatii de catre prima instanta, trei ani de la momentul trimiterii in judecata, a stabilit miercuri Senatul prin adoptarea si amendarea OUG 82/2014 pentru completarea Codului de procedura penala, informeaza Agerpres.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG82/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala a fost adoptat de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 116 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 4 abtineri.

Actul normativ stabileste durata pentru care se poate dispuse controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune.

Ordonanta care prevedea "ca in cursul judecatii in prima instanta durata totala a controlului judiciar nu poate depasi un termen rezonabil si, in toate cazurile, nu poate depasi 5 ani de la momentul trimiterii in judecata" a fost amendat in sensul diminuarii acestui termen la trei ani.

Amendamentul, care a fost propus de senatoarea Cristiana Anghel, a fost respins de Comisia juridica, dar a fost adoptat prin vot secret de catre plen cu 100 voturi "pentru", 6 "impotriva" si 12 abtineri.

Ordonanta a fost emisa de catre Guvern ca urmare hotararii CCR din 4 decembrie 2014, care a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 211-217 din Codul de procedura penala si a retinut faptul ca noul Cod de procedura penala include printre masurile preventive controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, fara a prevedea durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.

"Neadoptarea prezentului act normativ ar avea consecinte negative si ar putea duce la afectarea drepturilor persoanelor supuse unor masuri preventive si la o practica judiciara neunitara. (...) E necesara o interventie legislativa prin care sa se instituie un termen cert si rezonabil astfel incat restrangerea exercitiului unor drepturi fundamentale sa nu depaseasca in nicio situatie limite rezonabile si necesare intr-o societate democratica iar masurile preventive sa respecte cerintele de proportionalitate asa cum au fost acestea cristalizate in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului", se arata in Ordonanta Guvernului.