Comisia juridica a Senatului a votat favorabil, miercuri, cu sase voturi pentru si cinci voturi impotriva, cererea DNA privind retinerea si arestarea senatorului Dan Sova, informeaza Mediafax.

Cazul Sova ajunge la CCRFoto: Agerpres

Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, dupa audierea in comisia juridica, unde si-a aparat cauza in fata colegilor juristi, ca nu doreste sa faca declaratii, si ca singurul lucru pe care doreste sa il transmita este ca "a spus numai adevarul in comisie si in plen va face la fel".

"Va spun o singura propozitie. In fata comisiei, am spus numai adevarul. In fata plenului, voi spune numai adevarul", a spus Sova, la iesirea din comisia juridica.

El a adaugat ca va face declaratii numai in fata comisiei si in plen.

UPDATE: Dan Sova, in Comisia juridica: Email-urile firmei de avocatura sunt stocate pe server, nu pe hard

Senatorul Dan Sova a vrut sa demonteze, miercuri, in comisia juridica, acuzatiile care i se aduc in dosarul privind relatia juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, aratand ca acuzatia ca a distrus hardurilor calculatoarelor nu e reala intrucat email-urile nu se stocheaza pe hard ci pe server, relateaza Mediafax.

Potrivit unor surse parlamentare, in pledoaria pe care a sustinut-o in fata colegilor juristi, Dan Sova a vrut sa demonteze, personal, fara ajutor din partea avocatului sau, toate acuzatiile care i se aduc in dosarul de 1800 de pagini trimis de DNA Parlamentului si in care se cere retinerea si arestarea sa preventiva.

Sova le-a spus senatorilor ca nu putea antedata anumite procese-verbale, dand ca exemplu faptul ca un astfel de proces-verbal este depus deja in instanta, intr-un alt dosar, iar data emiterii sale este cea corecta. Astfel, spunea Sova, acuzatia procurorilor potrivit carora a depus la dosar acte false nu are nicio baza reala.

De asemenea, Sova a mai aratat ca nu avea de ce sa distruga hardurile calculatoarelor din firma de avocatura, pentru a distruge probe si corespondenta, pentru ca email-urile sunt stocate pe server. El le-a spus senatorilor ca, daca anchetatorii doreau sa recupereze aceasta corespondenta, o puteau gasi la cei care au primit respectivele email-uri.

Potrivit surselor citate, Sova le-a mai transmis celor din comisie ca firma de avocatura a schimbat calculatoarele cu mult timp inainte de inceperea anchetei procurorilor, si ca nu avea de unde sa stie ca va fi anchetat.

"Pentru ca am salvat complexurile Turceni si Rovinari, trebuia sa mi se ridice o statuie, nu sa fiu anchetat", ar fi spus Sova, potrivit surselor citate.

Comisia juridica este condusa de presedintele Catalin Boboc (PNL), toti ceilalti membri fiind prezenti la sedinta: Ovidiu Dontu (PSD), Doina Fedorovici (PSD), Cristian Bodea (PNL), Pataki Csaba (UDMR), Vasilica Steliana Miron (PNL), Mihai Neagu ( independent), Florina Ruxandra Jipa (PSD), social-democratul Ioan Chelaru, Alin Tise (PNL) si Dinca Marinica.

In cadrul sedintei, Dan Sova si-a prezentat punctul de vedere, in fata colegilor, in privinta dosarului care insumeaza 1800 de pagini, respectiv sase volume, dupa ce a studiat dosarul si marti, timp de opt ore, si toata dimineata de miercuri.

Senatorul independent Mihai Neagu a fost singurul care a tinut sa precizeze, inainte de sedinta, care este opinia sa despre votul in cazul Sova. El a declarat ca va vota conform "vointei interne".

"Voi vota conform vointei mele interne, ca om. Ca jurist, nu ca om politic, nu ca om inregimentat intr-o anumita chestiune", a spus Neagu.

Procurorul sef al DNA a trimis procurorului general al Parchetului instantei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.

Anchetatorii cer incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

Procurorii au date si indicii ca Sova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati, pentru a ascunde corespondenta purtata prin e-mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexuri energetice.

Potrivit unui comunicat de presa al procurorilor anticoruptie, din actele de urmarire penala a rezultat ca in perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre Complexul Energetic Rovinari (CER) si Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte si SCA "Sova si Asociatii" pe de alta parte.

De asemenea, procurorii au ajuns la concluzia ca, in calitate de "avocat coordonator" - mentiune trecuta expres in toate aceste contracte -, a participat la mai multe discutii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER si CET si la alte institutii, contribuind efectiv la incheierea acestor contracte si acte aditionale. In plus, el a oferit si consultanta juridica, in baza acestor contracte si acte aditionale.