Partidul National Liberal il acuza pe premierul Victor Ponta de un abuz fara precedent pentru faptul ca a ascuns "pur si simplu" 26 de ordonante de urgenta intr-una singura. Potrivit liberalilo, premierul a sfidat astfel recomandarile Comisiei Europene si pe cele ale Comisiei de la Venetia.

HotNews.ro a relatat in urma cu o zi ca Guvernul Ponta a inventat o noua tehnica de aprobare a proiectelor de ordonanta de urgenta, astfel incat sa nu mai poata fi acuzat ca adopta pe banda rulanta astfel de acte normative. Inghesuie mai multe ordonante de urgenta, din orice domeniu, intr-una singura. Asa a aparut OUG nr. 2/2015 care cuprinde 26 de ordonante de urgenta din domenii care nu au nicio legatura intre ele: de la masuri din domeniul sportului sau culturale pana la masuri privind activitatea companiilor de stat. Mega-Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de PNL, "premierul Victor Ponta persista in practici antidemocratice de eludare a Parlamentului, promovand acte normative in mod netransparent ce risca sa ofere noi precedente de abuz". Liberalii arata ca prin acest gest politic, liderul Executivului anuleaza "toate asa-zisele bunele intentii anuntate chiar in fata Parlamentului despre parteneriatul institutional".

"Constatam din nou ca ceea ce spune Victor Ponta difera in totalitate de ceea ce face Victor Ponta", arata purtatoruld e cuvant al PNL, Ionut Stroe.

Mega-Ordonanta de Urgenta desconsidera, sustine PNL, recomandarile explicite facute atat de Comisia Europeana in rapoartele MCV, cat si de Comisia de la Venetia prin reprezentantii sai, care au criticat numarul mare al ordonantelor de urgente adoptate de Guvernul Ponta.

PNL arata ca "modul in care a fost adoptata aceasta ordonanta de urgenta tradeaza aceeasi mentalitate toxica a PSD si a lui Victor Ponta, manifestata inainte de alegerile prezidentiale, cand Guvernul a permis traseismul alesilor locali printr-un act care a incalcat principiile statului de drept", adaugand ca "forma in care a fost adoptata Ordonanta de Urgenta 2/2015 face abstractie de normele de tehnica legislativa si principiile constitutionale care reglementeaza procedurile de emitere a actelor guvernamentale."

In comunicat se mai arata ca PNL sanctioneaza ferm aceste derapaje de la democratie, care nu au precedent nici in practica europeana, si nici macar in cea romaneasca. "Avertizam ca o eventuala decizie de neconstitutionalitate pentru OUG 2 /2015 ar insemna decredibilizarea completa a acestui Cabinet, fiind a doua astfel de abatere majora in ultimele luni".

Victor Ponta afirmat luni ca a fost aprobata o singura Ordonanta de Urgenta in acest an (n.red. este de fapt a doua), si nu incorporeaza mai multe Ordonante de Urgenta, ci doar mai multe articole. Intrebat care este legatura dintre articole, in conditiile in care fac referire la domenii diferite, Ponta a raspuns ca toate sunt masuri financiare.

Actul normativ OUG nr. 2/2015 are si un nume care nu atrage atentia in vreun fel: Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative, precum si alte masuri. In mare parte, sunt articole care vizeaza modificarea unor prevederi din tot felul de alte acte normative, din diverse domenii, fiind foarte greu de urmarit de catre cei interesati.

Experti in legislatie consultati de HotNews.ro au declarat ca Guvernul isi camufleaza prin aceasta noua tehnica numarul mare de OUG-uri cat timp acestea nu vor mai fi contabilizate fiecare in parte ci intr-o singura ordonanta. In plus, printr-un titlu care nu spune nimic se pot ascunde modificari legislative importante. "Este un precedent periculos, de a legifera printr-un singur OUG in toate domeniile", au precizat pentru HotNews.ro sursele citate. Potrivit acestora, o astfel de OUG ar trebui sa pice la Curtea Constitutionala deoarece actul normativ nu mai este nici previzibil, nici accesibil.