Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Miercurea Ciuc, ca Uniunea nu poate fi de acord cu afirmatia ca 'Romania este Statul Islamic al UE', iar problemele pe care le are comunitatea maghiara trebuie rezolvate in tara noastra, potrivit Agerpres.

'Noi am spus ca nu suntem de acord cu astfel de caracterizari. Si nu putem sa fim de acord. Daca avem probleme, acele probleme trebuie discutate aici si avem probleme care trebuie rezolvate, si daca ma refer doar la Universitatea de Medicina si Farmacie (nr- de la Targu Mures) ca la o problema veche si foarte serioasa, tot aici vom gasi rezolvarea. Dar nici nu pot sa fiu de acord cu interzicerea anumitor drepturi si libertati, fiindca o prostie provoaca o alta prostie', a spus Kelemen Hunor.

Potrivit MTI, la o manifestare care a avut in data de 10 martie, la Budapesta, liderul Societatii pentru Tinutul Secuiesc, Arpad Gyorgy-Mozes, a afirmat ca ''Romania este Statul Islamic al Uniunii Europene a secolului XXI''.

Acesta a mi declarat ca secuilor din Romania le este interzisa libertatea de exprimare si a insistat ca autoritatile romane au in vedere distrugerea patrimoniului arhitectonic al secuilor.

Declaratiile au fost catalogate ca inacceptabile si in afara spiritului european de catre ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a avut, joi, o convorbire telefonica cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto.