Senatorul Ioan Ghise propune ca Executivul sa inceapa negocieri pentru recuperarea datoriilor istorice ale altor tari fata de Romania, printre care cele ale Germaniei, recuperarea tezaurului Romaniei instrainat catre Rusia Tarista si averea Fundatiei Gojdu.

Ghise a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca a depus, marti, la Senat, o propunere legislativa privind recuperarea datoriilor istorice ale altor tari fata de Romania, potrivit careia Guvernul ar urma sa fie mandatat sa faca aceste demersuri, scrie Mediafax.

Potrivit initiativei legislative, Guvernul ar urma sa fie mandatat sa deschida negocierile cu unele tari membre ale UE, precum si cu Federatia Rusa "cu scopul recuperarii datoriilor de stat fata de Romania".

Ghise a mentionat ca initiativa sa vine in conditiile in care planul Juncker pentru investitii si relaxarea monetara a UE a fost lansat in luna martie, fapt care "ofera oportunitatea istorica pentru ca statul roman sa isi renegocieze recuperarea datoriilor de stat ale altor state fata de Romania".