PNL va prezenta cel tarziu luni, 16 martie, proiectul de lege privind votul prin corespondenta, dupa ce a transmis asociatiilor de romani din strainatate o scrisoare pentru a le fi ceruta opinia, a declarat vicepresedintele Comisiei de Cod Electoral, Mihai Voicu, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Acest proiect nu a fost luat inca in discutie in Comisia parlamentara, insa in presa au aparut informatii ca liberalii au convenit impreuna cu PSD ca Diaspora sa fie reprezentata de 7 parlamentari.

Mihai Voicu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Voicu neaga ca s-ar fi ajuns la o intelegere si sustine ca Diaspora ar trebui reprezenta de cel putin 17 parlamentari, avand in vedere numarul de 480 de mii de voturi exprimate la alegerile prezidentiale. Acest numar, explica Voicu, se apropie de populatia celor mai mari judete din Romania, care sunt reprezentate de 12 deputati si 5 senatori.

  • Video realizat cu echipament Nikon

---

Dan Tapalaga: Inca un repros vi se aduce in privinta votului prin corespondenta la parlamentare. De ce intarzie legea asta? Diaspora s-ar fi asteptat sa existe o mai mare preocupere politica.

Mihai Voicu: Nu pot vorbi in numele tuturor parlamentarilor, pot vorbi in numele PNL. Si doresc sa-i asigur pe cei interesati de subiect ca este pentru noi o prioritate, o preocupare importanta. In cursul saptamanii trecute am transmis o scriosoare din partea conducerii partidelor catre toate asociatiile ale romanilor din strainatate - toate despre care aveam cunostinta - in care le-am cerut o opinie cu privire la cum ar fi cel mai bine sa organizam acest vot alternativ pentru ei. Obiectivul nostru este ca nu mai tarziu de saptamana viitoare sa punem in dezbatere publica un proiect de lege, scris de la cap la coada, pe acest subiect si sa dam un termen rezonabil dar mic cu privire la primierea de opinii si dupa aceea sa deschidem procedura parlamentara cu privire la acest tip de vot. Deci avem vointa politica, avem un calendar si avem si know-how-ul pentru a scrie un proiect de lege.

DT: Deci spuneti asa: termen limita.

MV: Luni, 16, fara nici o problema. Inca de la mijlocul saptamanii trecute am transmis scriosarea catre asociatiile de romani din strainatate.

DT: Puteti spune de pe acum spre ce varianta de vot prin corespondenta va indreptati, ce va contine el?

MV: Votul prin corespondenta din punct de vedere tehnic se face cu preinregistrarea alegatorilor. Important este sa identificam mijloacele de publicitate necesare pentru ca informatia sa ajunga la toti cetatenii din strainitate. Si, poate mai important, procedurile de inregistrare sa fie prietenoase, adica de natura de a nu bloca optiunea. Votul prin corespondenta este vot alternativ, asadar cei care nu opteaza pentru aceasta modalitate de vot au posibilitatea de a se prezenta in ziua votului la sectiile de votare. Dar, foarte important, nu va avea efecte daca nu va fi insotit de o crestere importanta a numarului de sectii de votare din straintate. O masura pe care o vom cere este transferul delimitarii si organizarii sectiilor de vot din straintate de la Ministerul de Externe la Autoritatea Electorala Permanenta si legarea cumva a numarului de sectii de votare de aceleasi criterii folosite si in tara, numar de alegatori per sectie de votare. Daca numarul acestor alegatori nu este suficient de bine cunoscut putem folosi orice criteriu numai sa avem vointa politica sa o facem. Spre exemplu, numarul de voturi exprimate la turul doi al alegerilor prezidentiale. Si daca folosim acest criteriu vom constata ca trebuie sa facem aproximativ 2000 de sectii in straintate, ceea ce fata de situatia actuala ar insemna o imbunatatire importanta.

DT: Am vazut acuzatii din partea fostului consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, ca ati batut palma cu PSD si ca ati convenit sa fie 7 parlamentari care sa reprezinte diaspora. Cum ati ajuns la cifra asta?

MV: Pai foarte simplu, n-am ajuns. Este o dezinformare. Pana acum, Comisia Parlamentara a hotarat doar ca va exista in continuare circumscriptia electorala a romanilor din strainatate. Pana in 2004, romanii din strainatate votau pentru parlamentarii din Bucuresti. Era o formula, dar proasta. Comisia a hotarat doar ca circumscriptia a romanilor din strainatate va exista. Pentru niciuna din circumscriptii, deci nici pentru aceasta, nu am hotarat numarul de parlamentari aferent circumscriptiei. Si eu consider, chiar daca m-as raporta la numarul de voturi la alegerile prezidentiale, care reprezinta o dovada certa a unui numar de cetateni interesati de vot in strainatate - sunt 480 de mii. Este numarul de cetateni care voteaza de obicei intr-unul dintre cele doua judete mari ale Romaniei, Iasi si Prahova. Or, in aceste conditii, putem considera ca reprezentarea parlamentara a romanilor din straintate poate fi la nivelul unuia dintre cele doua judete mari, care are 12 deputati si 5 senatori. Cred ca ar reprezenta o proportie justa, nu e o cifra arbitrara.

DT: Deci undeva la 17 parlamentari, atat sustineti ca ar trebui sa fie si pentru Diaspora.

MV: Da, tinand cont de numarul de voturi exprimate la ultimele alegeri, cred ca este o reprezentare justa.

DT: Nu este o estimare facuta cam arbitrar, nu ar trebui o cercetare mai aprofundata?

MV: Legea poate fi modificata pe acest capitol in functie de evolutia in timp a numarului de votanti. In fond, participarea politica a cetatenilor se masoara prin numarul de cetateni prezenti la vot. Nu pot presupune ca vor veni mai putini sau mai multi. Haideti sa incepem cu aceasta reprezentare. Ar fi o triplare a numarului numarului de parlamentari pentru cetatenii din strainatate, urmand sa ne adaptam la toate informatiile pe care le vom avea.

DT: Daca problema votului prin corespondenta nu a fost nici macar discutata inca, PNL a optat deja pentru revenirea la votul pe lista.

MV: Nu cunosc nici un partid parlamentar care sa nu sustina acest lucru, dar nu are importanta. Este si optiunea noastra.

DT: De ce?

MV: Din cateva motive. Sigur ca orice tip de scrutin poate fi analizat. Si votul uninominal are avantajele sale. Cred ca daca le punem intr-o balanta vom identifica in acest moment mai multe argumente pentru revenirea la votul pe lista. In destule locuri, acest vot uninominal s-a transformat intr-un fel de afacere in sensul in care au putut promova mai ales candidati carea aveau capacitatea de a-si sustine financiar campania. Daca mai adaugam aici si necesitatea sa intarim partidele politice ca elemente fundamentale ale democratiei, atunci, revenind la scrutinul pe lista, partidele vor avea posibilitatea sa asigure prezenta in Parlament a unor persoane specializate intr-un anumit domeniu, fie nu sunt foarte eligibile, nu au capacitatea financiara de a-si sustine cammpania. In plus, una dintre marile problema ale acestui Parlament este numarul foarte mare de parlamentari. Acesta nu este numarul prevazut de lege. Dar din motive care tin strict de sistemul electoral, numarul de parlamentari a fost suplimentat cu aproximativ 150 de parlamentari. Acest fenomen este posibil doar in cazul scrutinului in colegii uninominale. Votul de lista avand si acest avantaj, care are garantat un numar fix de parlamentari.

NOTA: Cele trei proiecte de legi (alegeri locale, partide politice, finantarea partidelor) au intrat luni pe circuitul parlamentar, fiind transmise Senatului, decizionala fiind Camera Deputatilor. Alte doua proiecte de legi (votul prin corespondenta si alegerile parlamentare) urmeaza sa iasa din dezbaterile Comisiei de Cod Electoral si sa fie transmise Parlamentului spre dezbatere.