Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs cu ocazia prezentarii bilantului Ministerului Apararii in care a anuntat ca sustine ca pana in 2027 sa exista un prag minim de 2% din PIB, insa a subliniat ca este responsabilitatea MApN ca acest "efort financiar facut de intreaga natiune sa se materializeze printr-o prioritizare adecvata a programelor de inzestrare, care sa corespunda noilor realitati strategice si bugetare".

Despre aceasta necesitate a vorbit si fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, George Maior, care a afrimat ca este foarte bine ca bugetul Armatei urmeaza sa fie marit, dar ca ar fi si mai bine ca el sa fie planificat si folosit pentru intarirea operationala.

Seful statului a precizat si ca o sa prezinte in Parlament o noua strategie nationala de Apararii a tarii.

Discursul complet al presedintelui:

"Particip, astazi, pentru prima data in calitate de Presedinte al Romaniei la bilantul Ministerului Apararii Nationale. Un moment de bilant poate fi unul formal sau presupune un raport rece. Va asigur insa ca pentru mine nu este. Dati-mi voie, inainte de a vorbi despre rezultate, despre provocari si nevoi in noul context global sau despre angajamente politice, sa impartasesc cateva ganduri.

La 1 Decembrie 2014, ca presedinte ales, am fost prezent la parada militara de la Alba Iulia. Ca Presedinte in functie am asistat apoi la cea din 24 Ianuarie de la Iasi. De fiecare data, privindu-i pe militarii nostri, mai tineri sau mai experimentati, am vazut patriotism, onoare si curaj. Sunt convins ca aceleasi lucruri le-au vazut si milioane de romani. A-ti pune viata in slujba apararii tarii tale este una dintre expresiile cele mai clare si directe ale patriotismului.

Sunt momente care ne unesc si ne inspira. Iar dumneavoastra, militarii Armatei Romane, ne faceti, de fiecare data, sa redescoperim mandria si increderea in forta natiunii noastre si in noi insine. Pentru aceste lucruri va multumesc, in numele meu si al concetatenilor nostri. Va marturisesc ca pentru mine, in exercitiul functiei de Presedinte, nu exista moment mai emotionant decat salutul drapelului de lupta.

Ne aflam intr-un context strategic complex, caracterizat de transformari semnificative la nivel regional si global. In proximitatea Romaniei, actiunile militare de tip conventional si hibrid reprezinta o provocare directa si violenta la adresa fundamentelor juridice ale securitatii spatiului european. In acest context, apartenenta la NATO, alaturi de parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii si de statutul de membru al Uniunii Europene, reprezinta coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe si de securitate. Consolidarea profilului Romaniei in NATO si UE reprezinta o prioritate esentiala si o componenta a securitatii tarii noastre, o linie de conduita specifica bunei guvernari. Si in acelasi timp raspunde asteptarilor concetatenilor nostri.

La 11 ani de la aderarea la NATO si la 8 ani de la aderarea efectiva la Uniunea Europeana, tara noastra trebuie sa isi consolideze credibilitatea strategica. Intr-o zona caracterizata de coliziunea intereselor strategice si intr-o perioada marcata de modificari geopolitice rapide, credibilitatea reprezinta o valoare nationala importanta atat in relatia cu aliatii si partenerii nostri, cat si cu proprii nostri concetateni.

Credibilitatea noastra ca natiune depinde de mai multi factori:

  • continuitatea in promovarea unei politici orientata european si transatlantic;
  • predictibilitatea in asumarea deciziilor de politica externa, in definirea intereselor nationale si a obiectivelor strategice ce decurg din ele;
  • transparenta in conceperea politicilor publice si in planificarea resurselor necesare implementarii lor.

In Romania lucrului bine facut, politica in domeniul apararii si buna guvernare merg impreuna spre folosul cetatenilor. Asa cum spune si legea noastra fundamentala, Armata este subordonata vointei poporului pentru garantarea suveranitatii, a integritatii statului, dar si a democratiei. De aceea, nu intamplator, unul dintre primele demersuri politice dupa investirea mea ca Presedinte al Romaniei a fost obtinerea consensului politic din partea partidelor parlamentare - pentru prima data dupa 25 ani - pentru cresterea bugetului apararii la 2% din PIB, incepand cu anul 2017.

Mai mult, am propus - si toate partidele au fost de acord ¬ sustinerea acestui prag minim timp de 10 ani, pana in 2027, pentru a avea predictibilitatea necesara unei mai bune planificari a resurselor bugetare destinate sectorului apararii. Este, insa, responsabilitatea dumneavoastra ca acest efort financiar facut de intreaga natiune sa se materializeze printr-o prioritizare adecvata a programelor de inzestrare, care sa corespunda noilor realitati strategice si bugetare.

Armata este o institutie a statului cu misiunea de a proteja interesele vitale ale natiunii. Ea este, totodata, un simbol al perenitatii si continuitatii statului roman, o institutie fundamentala a sistemului de securitate nationala, in care concetatenii nostri au cea mai mare incredere. Romania si-a dovedit capacitatea de furnizor de securitate in plan international, inclusiv prin participarea cu forte militare la misiuni internationale de stabilizare si asistenta. De acum inainte, acest statut trebuie consolidat atat printr-un spectru mai larg de instrumente, prin demersuri diplomatice, cat si prin masuri ce vizeaza cresterea capacitatii operationale a armatei.

In calitate de Comandant al fortelor armate si de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii voi acorda atentia cuvenita atat problemelor ce tin de optimizarea cadrului legislativ si organizatoric al unei structuri de forte eficace si agile, cat si de buna pregatire a Armatei si de inzestrarea corespunzatoare a acesteia. Avem nevoie de o legislatie clara, unitara si coerenta, de mai putina birocratie si de dotari pe masura provocarilor actuale, dar si angajamentelor noastre.

Particip pentru prima data la analiza starii structurii Ministerului Apararii Nationale. Am aflat ce realizari si neimpliniri ati avut anul trecut, dar si ce v-ati propus sa infaptuiti in anii care vin spre a fi mai eficienti. Tocmai de aceea, vreau sa va impartasesc cateva dintre preocuparile pe care cred ca ar trebui sa le avem in continuare. In conformitate cu prevederile Constitutiei si in termenul prevazut de Legea planificarii apararii, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii. Acest document va evalua mediul international de securitate, va prezenta potentialele riscuri, amenintari si vulnerabilitati, precum si directiile de actiune pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei pe termen lung.

Conform legii, in baza acestui document si a Cartei Albe a Apararii, Ministerul Apararii Nationale va elabora noua Strategie Militara, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datand din anul 2000. De asemenea, in conformitate cu angajamentele si prioritatile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategica a apararii, cu rol determinant asupra planificarii si generarii capabilitatilor de aparare nationale si multinationale. Rezolvarea restantelor in materie acumulate in ultimii ani si respectarea termenelor reprezinta o datorie politica si o dovada de responsabilitate si seriozitate. Acestea sunt esentiale pentru asigurarea credibilitatii strategice.

Nu in ultimul rand, in concordanta cu nevoile operationale si cu nivelul prognozat de bugetare, majorat la 2% din PIB, avem nevoie de o regandire a cadrului strategic privind prioritatile de inzestrare. Obiectivul nostru comun este de a asigura armonizarea politicilor de achizitii cu planificarea apararii si cu resursele puse la dispozitie prin buget. Intr-o perspectiva pe termen scurt, este obligatoriu sa ne indeplinim obiectivele asumate in comun la ultimul summit al Aliantei Nord-Atlantice, in special operationalizarea celor doua noi comandamente, precum si sa finalizam, conform calendarului agreat cu partenerul strategic american, operationalizarea Bazei de la Deveselu.

Nu in ultimul rand, vreau sa subliniez ca va fi nevoie de o prezenta mai activa la dezvoltarea Politicii Comune de Securitate si Aparare a Uniunii Europene, in conditiile in care va incepe in curand procesul de revizuire a Strategiei de Securitate Europeana.

Armata este o institutie al carei crez, ᅡOnoare si Patrieᅡ, exprima valorile fundamentale pe care se cladeste unitatea, coeziunea si loialitatea, mai ales in situatiile dificile in care aceasta institutie fundamentala este chemata sa intervina. Valoarea suprema a institutiei dumneavoastra sunt oamenii in uniforma, femei si barbati, militarii de toate gradele, care in tara sau in teatrele de operatii din afara tarii isi fac datoria, conform juramantului si avand in minte si in suflet fidelitatea fata de tara. Este datoria noastra sa le asiguram un statut profesional si social corespunzator, conditii bune de munca si de viata, atat timp cat sunt activi profesional, dar si pensii decente dupa trecerea in rezerva. Cresterea calitatii vietii personalului militar si civil trebuie sa devina o preocupare permanenta a conducerii ministerului si a Guvernului.

In incheiere, va felicit pentru rezultatele obtinute in anul 2014 si va doresc succes in realizarea sarcinilor - deloc usoare - pe care le aveti de indeplinit anul acesta. Va multumesc!"