Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca deputatul Ana Birchall a primit mandat din partea Biroului Permanent al PSD pentru finalizarea proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice, despre care a spus ca este un proiect "consolidat", discutat cu FMI si BNR, relateaza Mediafax.

"In dezbaterea Camerei, doamna deputat Ana Birchall are din partea noastra mandat pentru finalizarea proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice. E un proiect acum consolidat, discutat si cu institutiile internationale, si cu BNR, si care din punctul nostru de vedere va duce la protectia persoanelor fizice in cazul unor noi crize pe piata financiar-bancara", a spus Ponta dupa BPN al PSD.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut, la sfarsitul lunii ianuarie, articole ale proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice care precizeaza principiile si definitiile termenilor, deputatul PSD Ana Birchall, initiator al proiectului, si reprezentantii PNL acuzandu-se atunci de atacuri la persoana.

Deputatii din comisie au modificat titlul legii in procedura insolventei persoanelor fizice si au introdus mai multe principii de baza.

Astfel, aplicarea acestui proiect are la baza acordarea unei sanse debitorului de buna credinta de redresare a situatiei financiare prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor, sprijinirea iesirii din starea de supraindatorare a debitorului, inclusiv prin descarcarea de datorii, in conditiile legii, intr-un mod sistematic si rational, maximizarea gradului de recuperare a creantelor si a gradului de valorificare a activelor, atunci cand este cazul.

Alte principii sunt asigurarea unei proceduri administrative si judiciare eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un timp rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu un minim de costuri, asigurarea unei proceduri administrative si judiciare pentru stabilirea legalitatii creditului.