Deputatul PNL Ovidiu Raetchi sustine, intr-o declaratie remisa duminica agentiei Mediafax, ca ar trebui luata in calcul o "semi-oficializare" si in Romania a institutiei "Primei Doamne", similar situatiei din SUA.

"Asta nu inseamna, fireste, ca "Prima Doamna" joaca un rol institutional efectiv in stat, ca este beneficiara unor privilegii, ci doar ca - in cazul in care doreste sa se implice - patroneaza evenimente umanitare, culturale, educationale, beneficiind in acest sens, dupa modelul Casei Albe, de un "birou al Primei Doamne" la Cotroceni si de un program public", a spus deputatul, in contextul sarbatoririi Zilei internationale a Femeii.

Deputatul PNL crede ca punerea in discutie a unui astfel de subiect este "o provocare" si ocazia de a masura "sociologic daca Romania e pregatita pentru un astfel de simbol", intrucat societatea nu mai poate ramane blocata "timp de doua-trei generatii in "sindromul Elena Ceausescu"".

"In opinia mea - si fara a personaliza - implicarea sotiei presedintelui in viata civica va creste in urmatorii ani; va exista oricum, asadar, o institutie de facto a Primei Doamne. Si ar fi mai bine sa dam acestei cvasi-institutii posibilitatea de a face lucrurile intr-un mod profesionist si asezat. Pe fondul atentiei de care se bucura sotia sefului de stat - oricare ar fi el - Prima Doamna poate atrage atentia asupra unor cauze particulare, in beneficiul cetatenilor romani", a mai sustinut deputatul PNL Ovidiu Raetchi.