Comisia parlamentara de elaborare a Codului electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind, intre altele, ca presedintii consiilor judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla. Membrii comisiei au adoptat in principiu acest proiect de lege, care modifica trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, urmand ca luni sa fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar, apoi, la Camera Deputatilor, anunta Mediafax. O alta prevedere a proiectului de lege este ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur, ca si in prezent.

Proiectul prevede ca presedintii consiliilor judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii sa fie alesi in mod indirect, prin vot secret de consiliul judetean, cu majoritate simpla. Acestia pot fi demisi, insa, la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a precizat ca, astfel, se revine la prevederile legale din 2004.

Toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.

Comisia a mai stabilit ca toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este in prezent, precum si implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetatenilor cu drept de vot si introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si a votului.

Presedintele comisiei, Valeriu Zgonea, a precizat ca procesul electoral in sine va fi coordonat de AEP, iar partea de implementare informatica va fi coordonata de STS, care asigura transferul de date intre sectiile de vot, birourile electorale judetene si Biroul Electoral Central.

Membrii comisiei au mai stabilit ca, in cazul in care consilierii parasesc partidele pe listele carora au candidat, prefectii sa fie cei care vor constata incetarea mandatului si nu prin votul consilierilor, cum era pana acum.

Victor Paul Dobre a aratat ca, prin aceasta prevedere, se doreste sa se evite situatia in care, desi partidele decid retragerea sprijinului politic unor consilieri, incetarea mandatului nu se pune in practica deoarece nu se voteaza in consiliu.

Zgonea a aratat ca, astfel, nu se mai supune la vot incetarea mandatului consilierilor aflati in aceasta situatie, ci prefectul va constata incetarea mandatului.

Acest act normativ se va numi legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si de modificare a legii administratiei locale si a statutului alesilor locali.

Valeriu Zgonea a precizat, dupa adoptarea articolelor proiectului, ca cel tarziu luni acesta va fi trimis catre Senat si va fi publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.