Premierul Victor Ponta, aflat luni la resedinta ambasadorului Italiei, a declarat ca ar propune o axa Roma-Washington, "pentru ca e la moda", daca tot se schimba axa politicii externe romanesti cu includerea Berlinului in locul Londrei, aratand ca el prefera sa mearga mai intai la Roma si apoi in restul Europei. Ponta si-a sustinut alocutiunea in limba italiana, insa la un moment dat a intampinat dificultati cu traducerea cuvantului "axa". "Come si dice 'axa'?", a intrebat el.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"Daca se schimba axa Londra-Washington in Berlin-Washington, pentru ca e la moda, eu as propune sa facem Roma-Washington. Ca e Londra, Roma, Berlin... important e ca, in final, sa fim cu totii la Washington si Bucuresti prezenti. Cu siguranta, pentru mine intotdeauna e o placere sa merg intai in Italia, la Roma, si apoi in restul Europei", a spus Ponta, prezent la resedinta ambasadorului Italiei la Bucuresti, unde a primit legitimatia de italofon, relateaza Mediafax.

In luna ianuarie, Eduard Hellvig, noul sef al SRI, a scris, pe blog, ca prioritatea fundamentala a anului 2015 este ancorarea mai pronuntata si activa a Romaniei in ecuatia securitatii euro-atlantice, pe axa Washington-Berlin-Bucuresti, inlocuind astfel Londra cu Berlin in axa lansata de fostul presedinte Traian Basescu.

Eduard Hellvig a fost votat, luni, de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, la sefia Serviciului Roman de Informatii, cu 498 de voturi "pentru" si 15 voturi "impotriva", din totalul de 513 parlamentari care si-au exprimat votul, el fiind propus pentru aceasta functie de presedintele Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a mai declarat luni, aflat la o actiune organizata de Ambasada Italiei, el a fost primul care a votat pentru numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI, alaturi de colegii sai de partid care au votat asa cum au anuntat, adaugand ca acum nu poate decat sa-i ureze un mandat cat mai eficient.

"Eu am fost primul care am votat pentru. Colegii mei din PSD asa au spus ca vor vota si au votat. Acum, nu pot decat sa-i urez un mandat cat mai eficient la conducerea Serviciului domnului Hellvig", a spus Ponta.