Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, sustine ca prevederile din Legea partidelor politice criticate de judecatorii constitutionali impiedica aparitia unor partide "de buzunar", fiindca o scena politica "faramitata" poate duce la "complicatii majore pentru a asigura o anumita coerenta a deciziei politice", informeaza Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"(Decizia CCR - n.r.) nu ne afecteaza pentru ca noi (PLR - n.r.) am depus toate documentele de inscriere pe baza legislatiei existente, dar sigur ca legea si criteriile, asa cum sunt in momentul de fata, impiedica aparitia unor partide de buzunar, partide care sa incapa intr-un microbuz. Nu cred ca ar fi benefic sa revenim in epoca copilariei politice", a spus Tariceanu, vineri, la Senat.

Acesta a tinut sa precizeze ca, imediat dupa Revolutie, pe scena politica din Romania au aparut foarte multe partide, ceea ce a condus la necesitatea de a introduce, prin lege, astfel de criterii de selectie.

"Nu pot sa comentez decizia Curtii, dar pot sa fac o apreciere politica, bazata pe experienta pe care am castigat-o dupa 1990, cand in Romania s-au infiintat enorm de multe partide politice, imediat dupa caderea comunismului. Un lucru, daca vreti, intr-un fel bun fiindca era expresia libertatii pe care romanii si-o doreau. (...) Numai ca o viata politica extrem de faramitata duce la complicatii majore pentru a asigura o anumita coerenta a deciziei politice si a trebuit la un moment dat sa fie introduse cateva criterii de selectie atat pentru functionarea partidelor politice, cat si pentru reprezentarea lor in Parlament. (...) Aceste criterii functioneaza si in alte tari, nu pentru restrangerea drepturilor democratice, ci pentru a progresa putin si a da capacitatea Legislativului sa devina mai eficient", a explicat Tariceanu.

Acesta a tinut sa sublinieze ca, in opinia sa, lucrurile constatate in anii '90 "nu trebuie scapate din vedere sau uitate, pentru ca ar fi pacat sa facem din nou aceleasi greseli pe care atunci am incercat sa le eliminam".

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat, joi, neconstitutionale dispozitiile care prevad numarul minim de membri fondatori pe lista cu semnaturile de sustinere pentru inregistrarea partidelor politice.

CCR a declarat neconstitutionale dispozitiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003.

Prevederile declarate neconstitutionale de la art. 19 prevad: "(3) Lista trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti.