Plenul Camerei Deputatilor a votat miercuri scoaterea articolelor din ordonanta de urgenta 94/2014 care le dau doctorilor puterea sa renunte fara explicatii la titlul stiintific. Deputatii au adoptat astfel proiectul de transformare a ordonantei in lege, cu amendamentele aduse de liberali in comisia de invatamant. Proiectul a fost adoptat cu 311 voturi pentru, 11 abtineri si doua voturi impotriva, potrivit Agerpres. Printre cei care au votat s-a numarat si Victor Ponta, care a declarat: "Eu am votat in sensul in care, in intelepciunea sa, Parlamentul in unanimitate si in Comisie, si in Parlament a votat. Deci e foarte bine".

Senatul este camera decizionala.

Intrebat daca mai vrea sa renunte la titlul de doctor, premierul Victor Ponta a raspuns: "Pai daca nu mai imi da voie legea". In ceea ce priveste motivul pentru care deputatii PSD au votat impotriva acestor articole care ii dadeau dreptul sa renunte la titlu, Ponta a afirmat ca au dat acest vot "pentru ca aceiasi propagandisti, dupa ce m-au certat timp de 2 ani si jumatate ca nu renunt la teza de doctorat, dupa aia m-au certat 2 luni si jumatate ca de ce renunt. Asa incat Parlamentul a decis mai intelept decat propagandistii".

Articolele din OUG la care deputatii au renuntat:

"(7 1) Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop.

(7 2) Actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice".

Deputatul PNL Raluca Turcan sustine ca "PSD-ul fie vrea sa scape de Victor Ponta, fie a facut un joc de imagine pentru a scapa de scandalul plagiatului". "PSD aplica tehnica din ordonanta migratorilor. A dat ordonanta, de urgenta dar fara urgenta reala in fond, principal beneficiar fiind chiar premierul Victor Ponta. Ordonanta ajunge cu greu in Parlament, si pentru ca mizeria creata e prea mare, este corectata, dar efectele au fost produse. Concluzia: Victor Ponta ramane beneficiar, cu onoarea plagiatului 'reperata'", sustine Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat in ultima sedinta a Executivului din 2014, pe 29 decembrie, Ordonanta de Urgenta nr. 94/2014 care prevede printre altele ca titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei renuntarea la titlu, fara nicio explicatie, motivatie si fara nicio repercusiune. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat atunci intr-o conferinta de presa, intrebat cate cazuri de solicitari de renuntare la un titlu s-au inregistrat: "Atata vreme cat nu exista baza legala, am cunostinte de una singura".

Legislatia spune ca nu poti legifera in interes propriu, iar “ordonanta asta este semnata de Ponta. Poate sa aiba o problema, pentru ca ceea ce face, face pentru el. Si este ordonanta, nu lege. Care este urgenta? Se incalca articolul 115 din Constitutie”, a declarat atunci pentru HotNews.ro fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu. Declaratia integral aici

Deputatul Raluca Turcan a precizat ca ordonanta de urgenta produce efecte din momentul in care a fost publicata in Monitorul Oficial, "deci pana cand trece de plen proiectul de lege care transforma OUG in lege, ordonanta este in vigoare". Insa nici pana astazi, la aproape doua luni de la aprobarea Ordonantei de Urgenta, Ministerul Educatiei nu a publicat in Monitor ordinul care sa prevada procedura de renuntare la un titlu stiintific. Fara acest ordin, Ministerul nu poate da curs niciunei solicitari de renuntare la titlu, au precizat reprezentantii institutiei pentru HotNews.ro.

Citeste si: