Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul legii de respingere a controversatei Ordonante de urgenta 55/2014, care a permis migratia politica a alesilor locali, ordonanta care a fost declarata neconstitutionala de catre CCR, anunta Agerpres. Potrivit unui amendament, adoptat martea trecuta in Comisia juridica, alesii locali care au beneficiat de masurile ordonantei nu isi vor pierde insa mandatul, asa cum propusesera deputatii liberali.

"PNL solicita plenului, comisiei, deputatilor, sa respectam decizia Curtii Constitutionale, respectiv sa reglementam ferm acest fenomen de traseism, care datorita acestei ordonante a atins cote nemaiintalnite, aproape 500 de primari, mii de consilieri locali si judeteni (si-au schimbat partidul - n.red.). Nu cred ca mai exista vreo tara in lumea asta, nu mai vorbesc de Uniunea Europeana, in care sa aiba loc o asemenea transhumanta. Vom face toate demersurile necesare, inclusiv din nou la CCR, pentru ca acest fenomen, daca nu il stopam acum, creeaza un precedent extrem de grav pentru democratia romaneasca, pentru administratia publica locala", a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre, in plen, in cadrul dezbaterilor pe ordonanta.

La randul sau, viceliderul grupului minoritatilor nationale, Ovidiu Gant, a mentionat ca ordonanta 55 "a fost un abuz" si a fost data "pentru a favoriza un candidat la prezidentiale", iar daca nu se aplica acum o sanctiune care sa stopeze fenomenul migratiei, se legitimeaza "un eventual abuz asemanator la urmatoarele alegeri".

Proiectul de lege pentru respingerea ordonantei va intra la votul final miercuri dupa amiaza.