Elena Udrea se declara de acord cu propunerea ca o persoana aflata sub control judiciar sa nu comunice public date legate de cauza in care este acuzata, cu conditia ca "aceeasi interdictie sa o aiba si acuzatorul".

Elena UdreaFoto: Agerpres

"Ieri, in sedinta CSM, a fost facuta o propunere interesanta. Domnul procuror Gheorghe Muscalu este de parere ca persoana aflata sub control judiciar nu ar trebui sa aiba voie sa comunice public legat de cauza in care este acuzat. Desi ideea a venit ca urmare a situatiei create in cazul meu, declar ca sunt total de acord! Dar, pentru ca scopul de a nu fi afectat actul justitiei sa fie atins, ar trebui ca aceeasi interdictie sa o aiba si acuzatorul", a scris Elena Udrea, pe contul sau de Facebook.

Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a sustinut joi, in plenul CSM, ca ar trebui sa se initieze o modificare a Codului de procedura penala cu privire la controlul judiciar, pentru a se interzice persoanelor fata de care s-a dispus aceasta masura sa faca afirmatii publice, potrivit Agerpres.

Plecand de la cazul Elenei Udrea, Muscalu a afirmat ca ar trebui sa se discute in comisiile din CSM despre modificarea legislatiei referitoare la masura controlului judiciar si sa existe o interdictie a suspectilor de a face afirmatii in spatiul public prin intermediul presei si al altor mijloace de comunicare, precum retelele de socializare.

El a argumentat ca, in acest fel, respectivele persoane transmit mesaje celorlalti inculpati sau parti din dosar.

Elena Udrea a replicat insa vineri ca "intr-un dosar penal exista doua parti care trebuie sa aiba tratament egal: acuzarea si apararea".

"Daca acuzarea se face in mod public, atunci si apararea trebuie sa poata raspunde public. Deci, ar fi corect sa nu mai vedem comunicate oficiale ori documente din dosare date 'pe surse' din partea anchetatorilor, care au rolul de a construi perceptia publica de vinovatie a celui acuzat, inainte ca o instanta sa se pronunte. Mai ales ca 'perceptia publica' este un argument al acuzarii invocat adeseori in fata judecatorilor", a comentat Udrea.