Victor Ponta a declarat vineri dimineata ca Eduard Hellvig reprezinta, "ca persoana", "o propunere buna" pentru conducerea SRI, insa a comentat ironic faptul ca acesta a fost coautor alaturi de el, Crin Antonescu si Liviu Dragnea la lovitura de stat din 2012. El a mai spus, pentru Mediafax, intrebat daca are o pozitie publica fata de anuntul UNPR de a-l sustine pe Eduard Hellvig la sefia SRI, facut inainte sa existe consultari formale in coalitie pe aceasta tema, ca este dreptul UNPR, nefiind o chestiune de guvernare.

"Ca sa citez din propaganda, Eduard Hellvig a fost coautorul, alaturi cu mine, de Crin Antonescu, de Liviu Dragnea, la lovitura de stat din 2012. Noi (PSD - n.r.) am considerat ca e mai bine sa fie o persoana neimplicata politic, dar domnul Iohannis are dreptul sa propuna pe cine considera potrivit. Vom discuta in grupurile parlamentare ale PSD. (...) Se vorbea sa nu fie toata puterea la un singur partid. Acum am inteles ca doar la PSD nu e bine sa fie toata puterea. Din punctul meu de vedere, propunerea cred ca e buna", a declarat premierul, citat de stiripesurse.ro.

UNPR a anuntat, vineri dimineata, prin intermediul unui comunicat de presa, ca saluta decizia presedintelui Klaus Iohannis de a propune un director SRI in persoana lui Eduard Hellvig si ca va sustine aceasta propunere. "Salutam decizia presedintelui Klaus Iohannis de a propune un director SRI in persoana lui Eduard Hellvig. UNPR va sustine aceasta propunere, asa cum a sustinut si cresterea bugetului pentru Aparare, tocmai pentru ca aceste propuneri raspund unor exigente majore ce tin de stabilitate si de apararea interesului national", se mentioneaza in comunicatul citat.

"Este dreptul lor. Nu este ceva care tine de guvernare", a precizat Ponta, intrebat daca are o pozitie publica fata de anuntul UNPR, potrivit Mediafax.

NPR precizeaza ca sustine fara rezerve coalitia de guvernare din care face parte si, in egala masura, sustine deciziile presedintelui Klaus Iohannis menite sa aduca stabilitate, eficienta si performanta in Armata, servicii de informatii si Justitie, in acord cu prerogativele sale constitutionale.

"Confruntarea intre partide, competitia si polemica nu trebuie sa afecteze buna functionare a institutiilor fundamentale ale tarii: Armata, Serviciile de informatii si Justitia", se arata in comunicatul remis de UNPR.

UNPR considera, totodata, ca in acest moment principalul factor de stabilitate il reprezinta actuala coalitie de guvernare, din care face parte si pe care o sprijina fara rezerve.

"Ramanem loiali parteneriatului corect cu PSD, alaturi de care formam Alianta de Centru-Stanga, si vom continua colaborarea foarte buna pe care o avem atat in Guvernul condus de Victor Ponta cat si in Legislativ", se mentioneaza in comunicat.

UNPR mentioneaza ca sustine, insa, si orice act politic sau institutional ce vizeaza consolidarea stabilitatii.

Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi, pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii.