Intrebat daca Guvernul Gaburici votat cu sprijinul comunistilor reprezinta o solutie buna, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este "bine ca exista un guvern, fiindca aceasta tranzitie a durat mult".

"Am spus-o si raman la parerea mea: varianta pe care am vazut-o noi cea mai buna ar fi fost ca partidele proeuropene care au fost votate de o majoritate sa formeze acest guven. Nu a fost si s-a ajuns la aceasta solutie de compromis", a afirmat, la Digi 24, seful statului.

Iohannis a spus ca marti, in cadrul vizitei pe care o va face la Chisinau, isi va exprima speranta ca "acest nou guvern cu un prim-ministru tanar, antreprenor, va duce Moldova mai departe, in directia vest".

Rugat sa comenteze afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu care a sustinut recent ca Romania putea face mai mult pentru ca un guvern proeuropean sa fie la Chisinau, Iohannis a spus ca nu stie ce a declarat fostul presedinte.

La insistentele moderatorului, care a precizat ca Basescu a vorbit de "cheile" pe care le avea Romania si nu le-a folosit, Iohannis a spus ca are "alta evaluare". "Noi am folosit toate instrumentele corecte democratice pentru a-i incuraja. E destul de simplu. Trebuie sa fim constienti de faptul ca exista doua curente poltice in Romania. Unii au impresia ca noi trebuie sa dictam moldovenilor ce sa faca si nu ma numar printre ei si altii sunt de parere ca Moldova este un stat suveran care are partide, institutii ale statului si noi putem sa ne exprimam o optiune, dar nu cred ca putem noi sa mergem acolo sa le dictam ce sa faca. Aceasta chestiune nu as agrea-o, ca sa fiu foarte clar", a explicat Iohannis.

Republica Moldova are un nou Guvern, dupa ce programul si Cabinetul prezentate miercuri de noul premier Chiril Gaburici au primit votul a 60 de deputati, in contextul in care avea nevoie de votul majoritatii simple de 51 de voturi din partea celor 100 de parlamentari moldoveni.

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a Guvernului Gaburici, imediat dupa ce noul Executiv a primit votul de incredere in Parlament, relateaza agentia IPN in pagina electronica.

Timofti l-a desemnat, pe 14 februarie, printr-un decret pe Chiril Gaburici, propus de catre Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), sa formeze Guvernul, dupa ce, pe 12 februarie, programul si cabinetul propuse de catre premierul in exercitiu Iurie Leanca nu au obtinut numarul de voturi necesar in Parlament.