Biroul permanent al Camerei Deputatilor a fost informat, miercuri, despre faptul ca Agentia Nationala de Integritate a fost sesizata de "un grup de oameni de bine" despre faptul ca patruzeci de deputati ar fi fost in conflict de munca in perioada 2008-2012, a explicat secretarul Camerei, Niculae Mircovici. "A fost informat Biroul Permanent despre faptul ca a fost trimisa o sesizare la ANI in legatura cu patruzeci si ceva de deputati care ar fi in conflict de interese in perioada 2008-2012. Ea a fost data Secretarului General pentru corespondenta intrucat Biroul Permanent nu are niciun fel de atributie. Cum primiti dumneavoastra presa, o sesizare, asa a primit si ANI o sesizare de la un grup de oameni de bine, e o sesizare nesemnata, dar ANI este cea care procedeaza la verificare si unde e cazul si se indeplinesc conditiile prevazute de legea ANI si de legea 176/2010 se vor lua masuri", a explicat Mircovici, citat de Mediafax.

El a adaugat ca "probabil" ca ANI va face investigatii. "Acest grup de oameni sesizeaza faptul ca din anumite considerente la un anumit moment in 2010 (..) undeva a aparut o informatie ca 22 de deputati au rude incadrate la Camera. Au fost selectati un numar din cazurile care erau un numar de oameni de la trei grupuri parlamentare la momentul repectiv. Probabil ca ANI va face aceste investigatii si cei la care s econfirma ca sunt rude de gradul trei vor ajunge in aceassta situatie", a adaugat Mircovici.

Secretarul Camerei a mai spus ca s-ar putea sa mai apara "surprize" in viitor. "De fapt, s-ar putea sa mai avem si alte surprize in viitor, pentru ca Articolul 253 indice 1 prevede (..) ca nu poti angaja, se refera pana la gradul trei inclusiv ( de rudenie. nr), dar teza a doua se refera la persoane cu care ai avut relatii comerciale sau de munca in ultimii cinci ani. Asta inseamna ca daca un deputat a avut un mandat si in al doilea mandat si-a incadrat aceeasi consilieri, acelasi sofer sau altceva, din punct de vedere al interpretarii firesti a unei norme penale e in aceasta situatie, dar asta este formularea din Codul Penal si confuzia rezulta si din faptul ca exista la acelasi caz aceeasi denumire", a spus Niculae Mircovici.

Niculae Mircovici a aratat ca atat in Codul penal, cat si in administrativ exista conflictul de interese. "In administrativ nu e infractiune, in penal e infractiune si atunci a aparut aceasta confuzie care, probabil, intr-o modificare a Codului penal va trebui lamurita, pentru ca in ultima instanta ajungem in situatia in care nu e profitabil pentru tara sa ai tot Parlamentul cu penali. Daca ai propus avansarea unui om al carui sef esti, esti in penal pentru ca ai relatii de munca cu el, daca premiezi pe cineva, esti in penal pentru ca ai relatii de munca cu el. Sunt niste lucruri care, asa cum e interpretata legea, sunt niste aberatii. Dar asta este textul de lege propus oficial de doamna ministru Monica Macovei si asta s-a intamplat", a mai spus Mircovici.