Senatul a aprobat, joi, ca o parte din drepturile salariale ale tarcovnicilor (dascali, cantareti bisericesti - n.r.) sa fie platita de la bugetul de stat si din bugetele locale, informeaza Mediafax.

Ei au votat, in acest sens, in favoarea adoptarii Proiect de lege privind aprobarea Ordonantei 11/2014 pentru completarea Ordonantei 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute in Romania.

Anterior mai multi senatori au criticat aceasta masura, aratand ca a reprezentat "mita electorala" si ca biserica are suficiente resurse financiare sa-si plateasca tarcovnicii.

Senatorul PNL Marius Pascan s-a declarat, in timpul dezbaterilor, impotriva adoptarii actului normtiv, sustinand ca aceasta a reprezentat "mita electorala".

"Cu parere de rau pentru reprezentantii bisericii, in general, unii considera biserica un subiect tabu, de care nu este bine sa te legi. De data aceasta avem de-a face cu o mostra tipica de mita electorala. In 31 iulie anul trecut, Guvernul a descoperit brusc ca este o categorie sociala si profesionala care poate fi "cumparata lesnicios" si a acordat aceasta posibilitate ca din bugetele locale cantorii, cunoscuti regional ca dascal, tarcovnic, sa beneficieze de bani de la bugetul local", a spus senatorul PNL.

Potrivit afirmatiilor sale, aceasta masura, prin care Guvernul Ponta a incercat "sa cumpere ceva si din biserica" a venit sa completeze o alta suita de amnistii fiscale acordate diverselor categorii o data cu electorata, cu prima masina. "Din pacate pentru domnul Ponta, s-a demonstrat ca prin bani de la buget nu se poate cumpara si mantuirea, poate ca si de aceea a pierdut si alegerile", a sustinut Pascan.

"Atata vreme cat biserica, pe langa latura sa metafizica si religioasa, are legatura si cu importante proprietati si venituri proprii, cu donatii care sunt nefiscalizate, eu cred ca are destule resurse sa reuseasca in acest moment pentru Romania sa isi plateasca acesti cantori. Nu cred ca este datoria bugetelor locale sa o faca", a continuat senatorul.

Senatorul PNL Mircea Dobra le-a solicitat colegilor sa vada reactiile din presa referitoare aceasta masura, adaugand ca "poporul a ajuns sa fie satul de astfel de gesturi". El a sustinut ca proiectul trebuie sa fie respins.

"Eu nu vreau sa fac sperjurururi si mai stie bunul Dumnezeu ce, nu sa le cerem banii inapoi, dar un gest decent ar fi sa nu o votam, sa lasam asa cu cantorii din biserici, ca va asigur eu ca nu vor ramane parintii fara cantareti. Au functionat bine pana acum si pot functiona bine si in continuare", a mentionat senatorul.

Acesta a sustinut ca nu este normal ca 19.000 de oameni sa fie pusi "in carca bugetelor locale".

Senatorul PP-DD Ioan Iovescu a spus ca nu este de acord cu aceasta propune si nu o sa o voteze. "Cultele neo-protestante, daca ar fi sa ceara lucrul acesta, cred ca ar goli bugetele locate complet, la cati oameni avem pe langa pastori", a subliniat el.

In replica, senatorul PSD Titus Corlatean, a precizat ca ordonanta a fost adoptata in urma unei solicitari mai vechi a Federatiei Asociatiilor Evreiesti, cat si al cultului mozaic din Romania, in conditiile in care pentru cultul mozaic cantorul este un personal extrem de important.

"In plan intern si international, in Israel, ordonanta a fost salutata, ca un sprijin care vine in sprijinul unei comunitati care ste redusa numeric si pentru care cultul si biserica reprezinta o modalitate de a duce mai departe identitatea", a spus acesta, care a afirmat ca sustine adoptarea actului normativ.

Senatorul PNL Puiu Hasoti subliniat ca, indiferent ca vin de la bugetul de stat sau de la autoritatile locale, bani care sunt cheltuiti pot greva anumite cheltuieli ale autoritatilor locale.

Prin ordonanta, in categoria personalului neclerical, care beneficiaza de sprijin sub forma de contributii de la bugetul de stat si de la bugetele locale, a fost inclus cantorul, sau cantaretul bisericesc, cu exceptia cultului mozaic, unde respectiva functie este clericala.

Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati a avizat favorabil proiectul de lege, a precizat in raport ca, incepand cu iulie 2014, Curtea de Conturi a facut controale la Consiliile judetene si a constatat ca s-au efectuat plati fara baza legala pentru personalul neclerical incadrat in functia de cantor, marea majorite a CJ sistand integral aceste plati.

"Astfel, un numar de 18.951 salariati reprezentand personalul neclerical al cultelor, care desfasoara activitati conexe actului cultic din aceasta categorie nu isi mai primesc drepturile salariale, angajatorilor ramanandu-le doar solutia concedierii lor. Se impune asigurarea cadrului legal care sa permita utilizarea sumelor din bugetele consiliilor locale destinate sprijinului financiar pentru personalul neclerical care desfasoara activitati conexe actului cultic, blocate ca urmare a interpretarii neunitare a textelor legale", se mai arata in raport.