Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca "avem doua puncte in care nu ne-am inteles cu FMI", o noua runda de negocieri urmand sa aiba loc in luna aprilie. Primul ministru a anuntat ca scrisoarea cu FMI nu a fost semnata din cauza ca "nu am fost de acord sa bagam in restructurare Combinatele energetice Oltenia si Hunedoara. Nu credem ca e bine pentru Romania, motiv pentru care nu am semnat scrisoarea." Ponta a tinut sa sublinieze ca "intr-adevar, nu avem scrisoare", insa "acordul e in vigoare".

Victor PontaFoto: Agerpres

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

Tintele de crestere economica, disciplina bugetara care nu a insemnat impiedicarea cresterii salariului minim, pensii, reducerea CAS nu a generat deloc o catastrofa ci incepe sa produca efecte pozitive anticipate.

Romania a depasit pentru prima oara 50 mld euro exporturi, investitiile au crescut.

Avem din regiunea economia cea mai stabila si predictibila.

Tot ce tine de managementul companiilor de stat s-a imbunatatit considerabil.

Sa nu uitati ca Hidroelectrica, pe pierdere in 2012, in 2014 a facut cel mai mare profit din istorie.

Companiile din transporturile feroviare sunt in 2014 pe profit operational.

Aceste realizari importante ne dorim foarte mult sa se reflecte si in viata de zi cu zi a fiecarui cetatean.

In ce priveste discutiile din aceasta vizita, au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu avem un acord privind masurile de luat in perioada urmatoare, sunt masuri structurale cu impact social si economic important.

Continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze inseamna cresterea pretului la gaze.

In ce priveste consumatorii industriali Romania nu mai are piata reglementata.

Au ramas aici consumatorii casnici, gospodarii si CET-urile.

Solicitarea FMI se referea la o crestere de la 1 aprilie de la 53,3 lei la 62, destul de abrupta, pe care o consideram nesustenabila.

Altfel nu facem decat sa acumulam datorii la CET-uri si sa facem factura pentru anul viitor imposibil de achitat pentru oameni, motiv pentru care am spus ca pana in aprilie vom veni cu o propunere de calendar sustenabila.

Al doilea punct asupra caruia nu ne-am inteles se refera la viitorul industrie producatoare de energie pe carbune, Compania Hunedoara si Oltenia, unde solicitarea FMI era de restructurari masive si radicale care nu salveaza industria si locurile de munca ci ii trimit intr-o spirala care in cativa ani va duce la reducerea semnificativa a acestui sector in Romania.

Suntem de acord cu eficientizare dar nu vom accepta masuri prin care acest sector esential pentru siguranta energetica si dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni, nu suntem de acord cu masuri care sa duca practic la disparitia acestei industrii.

Se fac investitii importante pentru respectarea conditiilor de mediu, suntem de acord sa luam toate masurile de eficientizare, care sa asigure existenta acestei industrii, a locurilor de munca si a echilibrului social.

Pe aceste doua teme pe care nu avem o intelegere a ramas ca in aprilie cand FMI, CE si BM vor reveni la Bucuresti, sa prezentam cum credem noi ca e bine sa facem ca pretul la gaze sa creasca intr-un ritm sustenabil iar industria de carbune sa aiba perspectiva de salvare in viitor.

Noi ne facem treaba ca guvern, venim cu toate planurile in favoarea Romaniei.

E nevoie de sprijin politic in Parlament, vom discuta si cu opozitia, aceste lucruri tin de viitorului Romaniei.

E nevoie de management mai performant si de intelegere din partea sindicatelor.

Am vazut zilele trecute manifestatii sa marim salariile. Noi ne chinuim acum sa salvam companiile si locurile e munca, daca sefii de sindicat cred ca e momentul sa ceara mariri de salarii la marim si le inchidem. Fac apel la bun simt.

Aceste doua puncte le discutam in aprilie, vreau sa mai precizeze ca am anuntat partenerii internationali asupra celor trei proiecte esentiale pe zona economica pe care le elaboram in aceasta sesiune: cod fiscal si procedura fiscala, legea redeventelor si pachetul de legi privind achizitiile publice.

Luna ianuarie a fost mult mai buna in ce priveste incasari bugetare, vrem prin relansare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, prin politici de stimulare si o noua gandire a achizitiilor publice sa continuam cresterea economica si sa avem 2015 al patrulea an consecutiv de crestere economica.

Vreau in 2016 1200 lei salariu minim, putem sa investim in zona sociala, sa reasezam salariile in zona bugetara, iar la codul fiscal sa inchidem toate neclaritatile si aberatiile, care au dus la impozitarea indemnizatiilor copilului, pe care acum le stingem prin diverse ordonante.

Romania are o economia stabila, care se dezvolta, tine de capacitatea guvernului dar si de dialogul patronate, sindicate, sa pastram aceasta directie.

Intrebari:

Acordul cu FMI inceteaza in septembrie, important e ca in septembrie sa vedem cat am realizat, realmente avem nu stiu daca pot spune 80-90% dar am realizat foarte multe.

Am luat si masuri neagreate initial, cum a fost reducerea TVA la paine, a CAS, nu s-a prabusit bugetul.

Nu am luat niciun dolar si niciun euro de la partenerii nostri internationali.

In iunie, cand e ultima vizita, tragem linie si vedem cate lucruri am realizat.

Ca sa semnam azi scrisoarea trebuia sa crestem gazul la 62 si sa bagam Hunedoara si Oltenia in restructurare. Nu credem ca e bine pentru Romania, motiv pentru care nu am semnat scrisoarea.

Intr-adevar, nu avem scrisoare dar acordul e in vigoare.

Anul acesta in aprilie prezentam cum vedem noi lucrurile ca sa fie suportabile, vreau sa stim la cat putem mari pretul astfel incat oamenii si CET-urile sa poata plati. 62 cum s-a cerut nu era realist si corect.

90% din piata de gaze deja e pe partea de piata libera.

Top-up-ul ramane.

In aprilie ne vedem sa discutam solutiile la cele doua probleme.

Teoretic putem accesa sume, dar de ce sa luam bani cand avem pe prima luna excedent?

Daca doamne fereste vine vreun cataclism mondial, da, cat timp acordul este in vigoare.

O sa imi mentin parerea ca un acord flexibil ca Polonia e un lucru foarte bun.

Programul Prima Casa a fost de succes si se deruleaza si anul acesta. Vrem sa vedem daca si Programul Prima Masina are succes.