Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, judecat intr-un dosar de coruptie sub control judiciar, isi va relua activitatea la Primarie dupa sapte luni in care nu si-a putut exercita mandatul intrucat s-a aflat in arest preventiv sau la domiciliu, insa deocamdata intra in concediu de odihna.

Activitatea Primariei Bacau va fi coordonata din nou, dupa sapte luni in care la conducerea institutiei a fost delegat un viceprimar, de catre Romeo Stavarache, dupa ce, marti, instanta suprema a decis ca acesta sa fie judecat sub control judiciar, informeaza Mediafax.

Intr-o prima etapa, sustine avocatul primarului din Bacau, Stavarache se va afla in concediu de odihna, cel mai probabil pana la sfarsitul saptamanii viitoare, in baza unei cereri depuse la secretariatul primariei pe data de 31 ianuarie.

"Ordinul de suspendare din functie emis de catre prefectul judetului isi produce efectul pana cand situatia pentru care a fost emis inceteaza, ceea ce s-a si intamplat ieri (n.r.- marti), prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Saptamana aceasta si cea viitoare, domnul Stavarache se va afla in concediul de odihna la care are dreptul, aferent anului 2014. In aceasta perioada, isi va putea organiza si cabinetul intr-un alt sediu decat cel al primariei, evident aflat tot in administrarea municipalitatii, pentru a respecta obligatia impusa de instanta, de a nu comunica in niciun fel cu subordonatii care au calitatea de martori in procesul in care este judecat", a declarat miercuri pentru Mediafax avocatul primarului Romeo Stavarache, Dointa Boana.

In cursul zilei de miercuri, primarul Bacaului a mers si la Politie pentru a i se comunica de catre ofiterul de resort programul de control judiciar, conform masurii dispuse, marti, de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie. Alaturi de Stavarache, tot sub control judiciar va fi judecat, potrivit deciziei definitive a instantei supreme, si omul de afaceri Liviu Goian, acezat de fapte de coruptie.

Edilul din Bacau a fost arestat preventiv in 1 iulie 2014 si in arest la domiciliu in 3 septembrie acelasi an.

Tot in 3 septembrie anul trecut, ICCJ a stabilit si ca ceilalti doi inculpati din dosar, Liviu Goian si Liviu Vasile Cenusa, sa fie judecati in stare de arest la domiciliu.

La sfarsitul lunii noiembrie 2014, Stavarache a ajuns la spital, unde i-a fost montat un dispozitiv pentru monitorizarea tensiunii arteriale, dupa ce a acuzat probleme cardiace. Inainte, primarul bacauan a primit acceptul Curtii de Apel Bacau de a-si parasi locuinta.

La 25 iulie 2014, DNA a dispus trimiterea in judecata a primarului din Bacau, pentru cinci infractiuni de luare de mita comise in perioada 2008 - 2011, suma totala pe care ar fi primit-o edilul ridicandu-se la peste 2,3 milioane de lei.

In acelasi dosar, sunt judecati oamenii de afaceri Costel Casuneanu, Liviu Vasile Cenusa si Liviu Goian, precum si directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2008 - 2011, Romeo Stavarache a pretins si primit, direct sau prin intermediul celorlalti inculpati, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Procurorii anticoruptie mai spun ca toate sumele de bani au fost primite de catre Stavarache prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenusa si Constantin Apostol.

In acest dosar s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi si patru corpuri de cladire, pana la concurenta sumei de 2.390.459 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacau.