Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Parlamentul trebuie sa stabilescu prevederi legislative clare privind redeventele si exploatarile care se vor aplica sau face in urmatorii 10 sau 15 ani in Romania, pentru a avea predictibilitate in aceasta zona si a evita procesele in instante.

"Sunt doua legi importante, doua proiecte de legi care vin in Parlament si la care Parlamentul trebuie sa se pronunte - anume Legea redeventelor, a ceea ce primim din exploatarea resurselor naturale, care trebuie sa aiba doua obiective: in primul rand sa incurajam investitiile, altfel degeaba punem taxe mari si nu mai vine nimeni - vedeti cat e barilul pe plan mondial - deci trebuie sa fie un business de succes, sa incurajam investitiile, sa aducem bani mai multi la buget; in al doilea rand, trebuie sa avem o prevedere clara: in Romania se mai exploateaza sau nu aurul? Daca spunem , scriem in lege nu si nu ne mai da nimeni in judecata", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca o prevedere la fel de explicita trebuie stabilita si in cazul resurselor neconventionale.

"La fel, ce se intampla cu resursele neconventionale: se interzic, nu mai vine nimeni; se permit, atunci care sunt conditiile", a spus Ponta.

El a aratat ca aceasta neclaritatea si faptul ca de fiecare data apare o batalie politica nu ajuta pe termen mediu si lung.

"Or, Romania, ca sa fie independenta energetic, trebuie sa spuna foarte clar: de acum in urmatorii 10-15 ani, asta ai voie sa exploatezi in Romania, atat te costa, nu se schimba nimic, nu vine alt Guvern, alta forta politica si schimba regulile, ca atunci nu o sa avem deloc investitii", a spus Ponta.

El a spus ca in proiectul de lege pe care il va adopta Parlamentul referitor la exploatari trebuie sa existe o prevedree foarte clara din punct de vedere legislativ, astfel incat sa nu mai dea nimeni in judecata statul roman.