Valeriu Zgonea le-a adresat o scrisoare deschisa colegilor din Parlament: Deputatii, vazuti ca hoti, corupti, chiulangii. A venit timpul sa fim responsabili.

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 2 februarie 2015, 6:37 Actualitate | Politic


Valeriu Zgonea
Foto: AGERPRES
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a adresat duminica o scrisoare deschisa deputatilor in care le atrage atentia ca Parlamentul sufera din cauza unui deficit de imagine si ca sunt vazuti drept" hoti", "corupti" si "chiulangii", el transmitandu-le ca a venit timpul sa fie responsabili, potrivit Mediafax.

Zgonea precizeaza ca unii dintre parlamentari s-au considerat deasupra legii si au crezut ca se pot ascunde de Justitie in spatele insignei de deputat sau senator, el admitand si faptul ca exista deputati care inca din prima zi de mandat au uitat ca au fost votati pentru a veni la munca si a face legi doar in interesul celor care i-au ales.

"Am constatat cu tristete faptul ca nu ne raportam la regulamente si norme, ci improvizam sau incercam sa facem slalom printre reguli si cutume institutionale.Puterea mediatica a unor astfel de asa-zise exemple, poate nesemnificative ca proportie in raport cu numarul total al parlamentarilor, dar uriase la nivelul exemplulului de constiinta publica, a facut ca de cele mai multe ori efortul si munca noastra sa se topeasca in apelative precum ᅡhotiᅡ, ,ᅡcoruptiᅡ,ᅡprofitoriᅡ sau ᅡchiulangiiᅡ", a spus Zgonea.

El a aratat ca, in opinia sa, aceste etichete sunt nedrepte si descurajante pentru multi dintre deputati, care muncesc cu seriozitate si inteleg rolul pe care il au in Parlament si a facut apel la responsabilitate si la colaborare.

"A venit momentul sa ne certam mai putin intre noi, sa dam dovada de mai multa responsabilitate si sa nu mai amanam adoptarea unor legi si masuri pe care intreaga societate le asteapta de la noi", a spus Zgonea.

El le-a propus deputatilor ca in aceasta sesiune parlamentara sa aiba o colaborare reala si in interes public intre toate partidele politice pentru adoptarea cat mai rapida a unei noi legislatii electorale.

"Unul dintre principiile care trebuie sa stea la baza acestor legi va fi sa asiguram un sistem de vot eficient si securizat (¬) De asemenea, consider ca trebuie sa raspundem asteptarilor cetatenilor printr-o reducere semnificativa a numarului parlamentarilor", a spus Zgonea.

El a spus ca dialogul onest este singura cale prin care se va reusi adoptarea unei noi legi de finantare a partidelor politice, prin care sa se transparentizeze circulatia banilor si sa se taie fluxul de resurse necontrolate, precum si ᅡdonatiileᅡ suspecte facute in timpul campaniilor electorale si in perioadele premergatoare.

"De asemenea, avem nevoie de o alocare clara a resurselor bugetare pentru fiecare partid politic si sa prevedem sanctiuni severe in caz ca cineva isi va mai permite sa incalce regulile", a spus Zgonea.

El a aratat ca isi doreste finalizarea in acest an si a procesului de revizuire a Constitutiei, unde, personal, printre alte modificari importante, ar vrea sa existe prevederi clare in domeniul interzicerii traseismului politic.

Zgonea a mai aratat ca alte prioritati legislative in aceasta sesiune se concentreaza in jurul dezbaterii si adoptarii unui nou Cod fiscal, dar si a Legii redeventelor si minelor.

"In paralel cu procesul legislativ, eforturile noastre trebuie sa se concentreze pe nevoia transparentizarii activitatii parlamentarilor si a apropierii acestei institutii de cetatean. Iar acest lucru se poate realiza doar prin modificarea regulamentelor celor doua Camere si prin adoptarea unui Cod de conduita al parlamentarilor", a mai spus Zgonea.

El a mai spus ca toate dezbaterile din comisii si de la plen trebuie sa fie transmise in direct atat pe internet, cat si la televiziunea publica, iar orarul sedintelor si ordinea de zi trebuie afisate public din timp si a aratat ca isi doreste si reglarea unor aspecte care in ultimii ani au suscitat numeroase discutii intre partide referitoare la cvorum, absenteism sau a cazurilor de vot multiplu.

"Toate acestea sunt angajamente pe care ni le-am asumat in relatia cu partenerii nostri europeni, iar indeplinirea lor este importanta pentru felul in care Parlamentul va fi perceput atat de opinia pubica interna cat si in viitoarele rapoarte MCV", a conchis Zgonea.
Material sustinut de KRUK Romania

Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare

Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?

3098 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Zgonea trimite catre Marele PNL! (Luni, 2 februarie 2015, 7:42)

  hotnewsfil [utilizator]

  Mandri ca USL traieste, e in toate, si in Marele PNL!
  Bucata din USL-ul mare (ca pe vremea : 'partidul e in toate!') -, cel care organiza manifestatii faraonice (nord-coreene, ceausiste), pe Stadionul National, la care erau aduse oi behaitoare din intreaga tara (ca sa aclameze cuplul Viorel-Crinisor si sa-i infiereze pe Traian Basescu, cu intregul lui 'regim basist'), acea bucata din USL se afla si acum la putere (la cascaval), printr-o "onorabila" mezalianta politica damboviteana, facuta cu falanga de fripturisti fosti basisti, avand, si ei, familii, copii, datorii la banci, nefiind dispusi sa abandoneze afacerea 'politica lucrativa'.
  De fapt, fratele lor bun, singurul in care au deplina incredere, este 'dracul'; cu el merg de mana mereu, in orice ar face, conform legii lor de baza : 'fa-te frate cu dracul pana treci puntea!', un lant neintrerupt de punti politice, pe care trec, de pe o punte pe alta, cu siguranta (iscusinta) unor cascadori experti.
  Ne e dor de gargarele lui Antonescu! Ludovic Orban se stradueste (lauda lui!) sa joace la fel de bine rolul celebrului gargaragiu dar nu-i iese, se vede ca este doar un 'ersatz'.
  Pe fostii copii crescuti de Traian Basescu, facuti sefi in PDL, nu-i da decenta afara din casa : le miroase urat marinarul, acum il preamaresc pe noul presedinte. Oricine ar fi, numai presedinte sa fie, sa ii bage in seama, sa nu-i ia de la cascaval, sa nu-i mature.
  • 0 (0 voturi)    
   Haha (Luni, 2 februarie 2015, 16:49)

   MPop [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   cica:
   "personal, printre alte modificari importante, ar vrea sa existe prevederi clare in domeniul interzicerii traseismului politic."

   Buna dimineata!
   Pai exista...dar daca voi dati ordonante neconstitutionale...poti sa ai 10 constitutii.

   Propun ca odata ce parasesti partidul in care ai fost ales sa iti pierzi si locul de munca si sa se organizeze alegeri in max 1 luna cu costul suportat de cel care pleaca.
 • +7 (7 voturi)    
  Doar 50% adevarat ! (Luni, 2 februarie 2015, 7:56)

  LegatusAugusti [utilizator]

  Deputatii, vazuti ca hoti, corupti, chiulangii. A venit timpul sa fim responsabili.
  =========================================
  NU ! A venit timpul sa lasati locul oamenilor onesti ! Ma tem insa ca habar nu aveti ce inseamna ONESTITATE !
  Chestie de CULTURA !
 • +5 (5 voturi)    
  Parca esti un..... (Luni, 2 februarie 2015, 9:06)

  conul [anonim]

  .....secretar PCR care isi " cearta " membrii propriei organizatii. Jalnic , bre ! E timpul sa te cari, ca ai plictisit multa lume.
 • +3 (3 voturi)    
  Hotul strig hotul (Luni, 2 februarie 2015, 9:18)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pai daca el mai sta inca intr-un partid de hoti si un parlament de mafioti sau corupti, inseamna ca e ca ei. Daca avea onoare, demisiona Asa e un jalnic politruc complice la hotii
 • +2 (2 voturi)    
  oare (Luni, 2 februarie 2015, 10:14)

  coor [utilizator]

  crede ce spune sau isi misca numai buzele ?
 • +2 (2 voturi)    
  pestele de la cap se impute (Luni, 2 februarie 2015, 10:39)

  goto [utilizator]

  problema e ca si in parlament, ca peste tot in politica romaneasca, se merge pe principiul turmei:doar cativa care decid (de obicei sefii de la partide si clica lor) iar ceilalti ii urmeaza orbeste si fac doar ce li se comanda. deoarece ca sa ajunga unde ajung trebuie sa cotizeze la sefi, iar acestia din urma decid pe cine sa aleaga. practic in problemele legislative, sefii de partide decid ce se voteaza si ce nu, sefii grupurilor parlamentare transmit mai departe cum sa voteze. practic majoritatea parlamentarilor nici nu citesc si nici nu stiu ce voteaza. daca unul nu urmeaza ce i se transmite este desfiintat, dat afara din partid, adica i se ia ciolanul.
  deci ca parlamentul sa devina o institutie respectabila trebuie ca in primul rand sa se aleaga pe nume si nu pe partide, si sa se desfiinteze cutumele ca discutiile sa se poarte intre grupurile parlamentare, sau mai bine ca la momentul in care ajung in parlament acestia sa isi dea demisiile din partid (ca in cazul presedintelui tarii). asa nici nu se vor mai putea pune la umbra partidului.abia atunci putem spera ca se va munci si vor deveni mai responsabili pentru ceea ce fac.
 • +2 (2 voturi)    
  Parlament iresponsabil !-gura pacatosului !!! (Luni, 2 februarie 2015, 10:51)

  andreesanu [utilizator]

  Declaratie traznet ;Parlament iresponsabil o stampila fara drept de replica .Pacatosul Zgonea l-a luat gura pe dinainte !!!. Sculerul valerica a rebutat spiciul ???
 • +2 (2 voturi)    
  Multe sarcin are Parlamentul in noua viziune ! (Luni, 2 februarie 2015, 11:07)

  adrian88000 [utilizator]

  Hai sa va dau o veste buna , Domnule Zgonea.
  Asupra numarului de parlamentari nu mai e nevoie sa va ganditi , sa negociati si sa aflati ce inseamna
  "reducere semnificativa".
  Curtea Costitutionala a aratat clar ca orice modificare a numarului de parlamentari trebuie sa respecte REFERENDUMUL : o camera cu 300 de parlamentari.
  Deci una din problemele dificile s-a rezolvat !
  Succes in rezolvarea celor ramase !
 • +1 (1 vot)    
  orice deputat are deja reponsabilitate (Luni, 2 februarie 2015, 12:27)

  cladob [utilizator]

  odata cu primarea mandatului. Deci responsabilitatea deja data (participarea la toate sedintele din parlament, respectarea promisiunilor fata de electorat, comunicarea actiunilor catre electorat) nu se poate insusi cand vreti.
  Faptul ca e implinita sau nu e alta treaba. Problema e ca nu o impliniti sau daca da nu se vede! Deci ce a-ti facut pana acum ????
  Cum poate un om in orice colt al tarii sa stie ce se face in Parlament ? Ce metode exista ?

  Nu exista transparenta si continuitate. Nu se stie ce context exista pentru a schimba o lege, cum e legea actuala si cum va fi cea noua.

  Pe de alta parte Guvernul schimba si el legi cu toate ca ar trebui doar Parlamentul sa o faca.

  Nici macar referendumul pentru parlamanet unicameral cu maxim 300 de deputati din 2009 care e foarte clar, nu este respectat. Ce fel representati tara daca faceti ce vreti si nu impliniti responsabilitatea deja data prin increderea poporului ?

  Cum acceptati guvernul Ponta care in anii astia nu a facut nimic ?!
 • +2 (2 voturi)    
  prea tarziu (Luni, 2 februarie 2015, 12:43)

  manoman [utilizator]

  a venit timpul sa va dati demisia, in bloc, caci ni s-a scarbit de voi.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version