Cei 1.050 de delegati reuniti sambata, la Palatul Parlamentului, in Consiliul National al noului PNL, au adoptat doua rezolutii, prin care anunta ca partidul isi asuma guvernarea si alcatuirea unei noi majoritati parlamentare si critica bugetul pe 2015, relateaza Agerpres.

"Dorim sa ne asumam guvernarea pentru a duce pana la capat vointa electoratului exprimata in 16 noiembrie 2014. Locul PSD si al lui Victor Ponta nu este in Palatul Victoria. Partidul National Liberal isi asuma raspunderea alcatuirii unei noi majoritati pentru a respecta dorinta cetatenilor si a da Romaniei un alt inceput. Romania lucrului bine facut are nevoie de un instrument politic constand intr-o noua majoritate si un nou guvern", se afirma in prima rezolutie intitulata "Noul PNL, noul Guvern, noua politica - pentru Romania lucrului bine facut!"

PNL sustine ca este necesar un parteneriat real intre presedintele tarii si guvern si intrarea in normalitate prin aducerea societatii la masa deciziei politice (societate civila, sindicate, patronate).

"Trebuie sa lasam in urma moda promovata asiduu de guvernarea PSD, cea a guvernarii prin ordonante de urgenta. PNL va fi cel care va readuce puterea publica sub controlul societatii si in dialog cu societatea. Partidul National Liberal isi propune debirocratizarea si apropierea administratiei de cetatean, reasezarea raporturilor intre stat si cetatean, instaurarea respectului deplin al statului fata de cetatean. Ne propunem sa transformam avantajul strategic al apartenentei in UE si NATO in avantaj strategic pentru economia nationala", se arata in rezolutie.

PNL declara ca votul din noiembrie 2014 l-a sanctionat dur pe Victor Ponta, astfel ca astazi Romania este guvernata de un guvern condus "de un prim-ministru fara legitimitate".

PNL mai sustine ca premierul Victor Ponta si PSD au dus Romania in pragul "colapsului" prin "punerea in pericol a statului de drept si promovarea coruptiei la nivel de politica de stat; promovarea unor acte normative care au incalcat Constitutia, cel mai flagrant exemplu fiind legalizarea traseismului politic; guvernarea in interes politic propriu si in favoarea unor grupuri clientelare; lipsa unei strategii coerente pentru crearea locurilor de munca promise; sufocarea contribuabililor prin suprataxare si supraimpozitare; prabusirea investitiilor publice necesare cresterii economice; subfinantarea educatiei si a sanatatii; deturnarea fondurilor publice pentru cumpararea sustinerii politice a alesilor locali; guvernarea prin sute de ordonante de urgenta, desi Victor Ponta se declara un adversar al acestui mod de a conduce Executivul; abandonarea dezvoltarii infrastructurii si in special a retelei de autostrazi; ratarea reformarii administratiei si a proiectului descentralizarii; ratarea marilor privatizari (Oltchim, CFR Marfa, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia); dezastruoasa rata de absorbtie a fondurilor europene, care plaseaza Romania pe ultimul loc in randul statelor Uniunii Europene".

In cea de-a doua rezolutie intitulata "Bugetul Romaniei pe 2015: Zero Dezvoltare" se arata ca socialistii romani au construit un buget prin care "pedepsesc aspru administratiile publice eficiente si trateaza cu bunavointa si premii in bani de la bugetul de stat pe cele care inca n-au reusit sa devina eficiente si performante".

PNL sustine ca "alocarile bugetare zero pentru marile comune ale Romaniei, pentru unele orase sunt de fapt o sentinta pentru un an de zile de stagnare", iar "dreapta romaneasca are aceasta datorie de a aduce bunastarea, si nu ceea ce si-a asumat PSD-ul, de a imparti saracia".

"Bugetul pe 2015 nu rezolva problema administratiilor publice si nu permite cofinantarea proiectelor europene la nivel local, imbunatatirea conditiilor de viata a cetatenilor romani din mediul rural, dar si din mediul urban si poate cel mai grav lucru, acest buget alunga tinerii din localitatile Romaniei", se afirma in rezolutie.